user-image
Okänd
Kille ,13 år

Hur skulle man kunna få jobb som 13åring? Så att man minst får 2000 i månaden?☺️


SVAR

Tjena, vilken bra fråga! 

När jag var 13 började jag på mitt allra första jobb, det gick ut på att dela ut reklam i området. Kanske inte det mest spännande jobb jag har haft, men det gav klirr i kassan. Annars vet jag att många av mina vänner gick runt och knackade dörr och sålde tidningen på helgerna. Kanske kan något av det vara ett alternativ? 

En deal kanske också kan vara att hjälpa till mer hemma och förhandla till sig en månadspeng? (2000 är dock en rejäl månadspeng, men många bäckar små).. 

Till julen tänker jag att det är optimalt att sälja jultidningar, kommer ihåg att det var rätt lätt att få sålt böcker mm. som folk kunde ge bort i julklapp. 

Bestämmelserna i Sverige är, att när du är mellan 13-15 år så får du ha enklare och riskfria arbeten, som inte är skadliga för din hälsa, skolgång eller utveckling. Jobbet skall också godkännas av din/dina vårdnadshavare/förälder/föräldrar. Enklare och riskfria arbeten kan tex. vara liknande det jag nämnde ovan, men också lättare trädgårdsarbete, butiksarbete mm. Det viktiga är att du inte får jobba själv och skall ha stöd av äldre medarbetare på arbetsplatsen, detta är viktigt för din utveckling och trygghet. :) 

Arbetsmiljöverket har sammanställt ett dokument gällande minderårigas arbetsmiljö. Du hittar detta dokument här: Arbetsmiljöverket Jag tänker att det är en bra idé om du sätter dig och kollar igenom det tillsammans med någon vuxen, kanske en förälder eller vårdnadshavare. 

Det är härligt att höra att du är driven och vill tjäna dina egna pengar. Men kom ihåg att njuta av tonåren också, jobba skall du förhoppningsvis göra i en massa år. ;) 

Kram,

Madeleine


Visningar : 1189

Senaste frågorna

Se Alla