user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej. Jag är en 16 årig tjej som har fått diagnoserna adhd, depression och ångest. Jag vet inte vad jag ska göra då det känns som dessa ”nedsättningar” tar tag i min vardag med ett järngrepp! Vill känna mig normal och glad och inte så arg hela tiden men det går inte! Jag blir arg över saker som i mina ögon känns stora men folk kallar då mig för dramaqueen. Jag försöker att inte reagera som jag gör och det är svårt och slutar då med att jag får ångest. Har mått så dåligt att jag då har fått ätstörningar i olika perioder och tänker konstant på allt och har känt mig galen de senaste åren. Hur ska jag kunna må bra? Har just börjat ett gymnasium och vill skaffa nya vänner och vill lyckas med skolan! Känns som jag sluckas in i ett svart hål


SVAR

Hallå! 

Ibland är det till hjälp att få en diagnos, så man kan sätta ord på och få verktyg till att hantera "nedsättningen". För både adhd, depression och ångest finns olika metoder och verktyg att använda sig av, fråga din läkare var du kan hitta de bästa råden för dig och kolla runt på nätet/ i böcker.

Jag förstår att du upplever det som att "nedsättningarna" begränsar dig. Det är en utmaning, och det gäller att hitta strategier och metoder för hur man kan hantera och kompensera dessa på bästa sätt. Det finns ingen direkt genväg, men genom att kartlägga situationen som man befinner sig i när man har det som värst kan man jobba med sina "nedsättningar" och utveckla sina verktyg. Med tid så lär man också känna sin kropp och sitt sinne bättre. Det blir bättre! 

Jag förstår att du ibland upplever ångest, men det är viktigt att du tänker på att ångeste går över, den varar inte för evigt. Jag förstår att det kan vara svårt att välja mellan aggression och ångest, men med tid kommer du lära dig att hantera dina aggressioner och ångesten kommer att avta. Återigen, det blir bättre! 

För att få en bra start i gymnasiet, är mitt råd är att du skapar strukturer och rutiner i din vardag, planera dagarna och sätter upp delmål för vad du skall nå. Försök att inte pressa dig själv, njut istället av varje framsteg du gör och ta vara på de nya vännerna som träder in i ditt liv. 

Du är inte på väg in i ett svart hål, du tar ett nytt steg i livet. 

Vill du snacka vidare med mig eller någon annan som finns här för att lyssna och ge vägledning, får du gärna surfa in på: Föreningen Tilia <3

Kram,

Madeleine


Visningar : 1362

Senaste frågorna

Se Alla