user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej jag är en tjej som är 18 år. Jag har bott här i sverige i 2 år. Jag studerar i grundskolan för flyktingar att lära sig språket å att få betyg på några ämne att går in på gymnasiet. Vill bli advokat . Men vet ej hur det funkar . Vilka betyg man bör ha, vilket program man måste läsa å vilket linje man måste går på.


SVAR

Hej!

Vad bra att du har planer för framtiden och advokat är säkert ett mycket spännande jobb! Det finns juristlinje på universitet i Sverige (Lund, Uppsala, Umeå, Göteborg, Stockholm och Örebro). Det är en ca 4,5 års utbildning, då tar man en så kallad juristexamen. Därefter krävs minst tre års praktisk kvalificerad juridisk verksamhet, antingen genom tjänstgöring som biträdande jurist vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå.

När man söker till en juristlinje så tittar de på betygen och resultatet på det så kallade högskoleprovet. Det provet är bra att göra för att konkurrera om platser till utbildningen och kan hjälpa dig att komma in.

Vissa Ekonomilinjer på gymnasiet har juridik som inriktning, det kan ju vara en bra linje att välja som förbereder dig på att gå juristlinjen på universitetet. Men oavsett vilken linje du går på gymnasiet så behöver du bra betyg och juristprogrammet vill att du ska ha läst Historia och Samhällskunskap på gymnasiet. Så du behöver jobba rätt hårt för att kunna bli advokat, men med lite målmedvetenhet kommer man långt! Lycka till! A


Visningar : 1083

Senaste frågorna

Se Alla