user-image
Okänd
Tjej ,24 år

Hej, du ser väldigt snäll och trevlig ut. Jag har en enkel fråga till dig angående kyrkan och sådär. Vad är det för värderingar folk har där idag, mordern tid och vad är det folk i kyrkan är emot? Vad är det även du har stött på som något riktigt jobbigt i kyrkan och hur har du tagit tag i det? Jag är nyfiken på hur kyrkan är idag och hur personalen i kyrkan sköter saker och ting där.


SVAR

Hej!

Vad roligt att du är nyfiken på kyrkan!!

Det är väldigt svårt att uttala sig generellt om hur det är "i kyrkan".  Dels finns det ju en hel massa olika kyrkor och församlingar, dels finns det också inom dessa olika människor som tycker och tänker olika saker. Men gemensamt för alla kristna är att vi tror på och vill berätta om Guds stora kärlek till alla människor.  Att vi är älskade och värdefulla var och en precis som vi är. Det gör att vi vill försöka möta alla människor med samma kärlek, och att vara öppna och fördomsfria så att alla kan känna sig välkomna i gemenskapen.

Det som på senare tid varit stora diskussioner om mellan olika kyrkor är tex om homosexuella skall kunna gifta sig eller om kvinnor kan vara präster.  En del kyrkor tycker inte att det kan vara så om man skall följa det som står i Bibeln, medan andra kyrkor, som tex svenska kyrkan där jag själv är medlem, anser att Bibelns budskap måste tolkas utifrån den tid och det sammanhang vi lever i, och  att alla de detaljer som var viktiga när Bibeln skrevs för flera tusenårig sedan inte är lika  viktiga idag då vi lever  ett helt annat sätt. Vi tänker att redan Jesus tolkade Gamla Testamentets texter  ett annat sätt än den tidens skriftlärde gjorde och att vi skall fortsätta att förstå vad innebörden i texterna betyder i vår tid.  Därför tänker vi tex att det är kärleken mellan människor ,och att de vill leva tillsammans, som är det viktigaste, inte vilket biologiskt kön de har.  Inte heller spelar det i vårt samhälle någon som helst roll om den som vill bli präst och  bl. a ha som uppgift att predika och leda gudstjänst, är man eller kvinna.

Naturligtvis finns det problem och svårigheter  också i kyrkan. Vi som är med där är ju inte Gud eller några änglar utan vanliga trassliga människor som längtar efter ett mer kärleksfullt liv, och naturligtvis uppstår missförstånd, olika tolkningar och till och med konflikter människor emellan där också.  Som alltid är det urjobbigt, och kanske ännu svårare för oss som tänker att vi vill leva kärleksfullt och öppet.  Men vi försöker ta tag i problemen när de uppstår och påminner varandra om att  visa respekt för varandras ståndpunkter, även om vi inte alltid är överens om allting.  En del människor tycker att kyrkan därför verkar velig och otydlig, eftersom så mycket olika tankar kan rymmas där. Men jag tänker att det är en styrka att man försöker lyssna på många röster och ta del av varandras åsikter.  Vår förre ärkebiskop K-G Hammar har skrivit en bok med en så underbar titel tycker jag: "Jag har inte sanningen, jag söker den", som jag tycker säger en hel del  om den inställning vi försöker ha. Då finns det plats för alla som vill vara med, och vi kan tillsammans söka efter att veta mer om Gud och hans stora kärlek till oss,

 Välkommen att komma och söka tillsammans med oss!

Karin


Visningar : 970

Senaste frågorna

Se Alla