user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag väger 49-50 kg, är 169 cm lång & tränar ca 4 gånger i veckan. Är jag farligt underviktig? Jag vill gå upp i vikt. Testade att räkna kalorier för att se hur mycket jag får i mig under en dag & får i mig en normal dag runt 2100 kalorier. Är detta för lite? Ibland blir det mycket mer, ibland lite mindre. Hur mycket ska jag äta & vad ska jag göra?


SVAR

Hej, tack för att du skickade in din fråga. :)

Om man mäter din BMI är du underviktig, är du orolig för din vikt tycker jag att du skall kontakta en läkare/dietist som kan hjälpa dig både med kaloriintag och kostupplägg. 

Det jag kan göra är att ge dig lite allmänna råd på vägen, utifrån mina tankar och funderingar...

Generellt om man vill gå upp i vikt så skall man kort och gott få i sig mer än vad man förbrukar. Eftersom att du strävar efter att gå upp i vikt bör du öka ditt kaloriintag och äta mer än du gör idag. Mitt råd är att försöker få i dig ca. 2500 kalorier per dag, eller kanske mer med tanke på att du är såpass aktiv och tränar. Har du dessutom en hög ämnesomsättning kan det hända att du behöver få i dig ännu mer. Gör en utvärdering efter ca. 2 månader, har du gått upp något i vikt? 

Försök att äta något minst var tredje timme, varav minst tre huvudmål (frukost, lunch och middag). Ät kolhydrater, fett, proteiner, grönsaker och frukt. Tänk på matsedeln: få i dig något från varje tårtbit. Gå inte hungrig utan ät så att du blir mätt.  

Viktigt att tänka på är att inte stirra sig blind på vågen. Känn istället efter hur kroppen mår. Hur är din energinivå? Har du huvudvärk och känner dig trött? Kanske yr och illamående? Ta hand om din kropp, ge den energin som den behöver för att orka. <3


Kom ihåg att din läkare eller en dietist kan hjälpa dig ytterligare.

Stor kram,
Madeleine 


Visningar : 1464

Senaste frågorna

Se Alla