user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Jag är 13 år och har nästan kommit in i puberteten. Jag har fått könshår och hår under armarna, men jag har nästan inga bröst alls och har inte fått mens. ALLA mina kompisar har fått det, asså ALLA. Jag känner mig typ skit ensam och det är skitjobbigt. Jag är snart 14 år, borde inte jag ha fått det än? Det står överallt att man kommer in i puberteten från 9-13. Är jag normal?


SVAR

Hej, tack för din fråga <3

Jag fattar att det känns skitjobbigt för dig att du inte utvecklas i samma tempo som din kompisar. Kroppen utvecklas olika för olika personer, vissa får mens/bröst tidigt andra får mens/bröst sent. Det är skitjobbigt att vara den som får det först, liksom det är skitjobbigt att vara den som får det sist. <3 

Precis som du skriver har du redan kommit in i puberteten, din kropp utvecklas och du har fått både könshår och hår under armarna, vilket är fullt normalt för din ålder. Kanske har du även börjat få flytningar? Fått mer fett hår? Börjat svettats mer? Puberteten är ofta ärftlig, så har du möjlighet kan du höra med din mamma / mormor / farmor, när dom fick sin mens och började få bröst kan det ge dig svar på dina frågor.

Om du känner dig orolig eller vill ha någon att snacka med om detta vill jag rekommendera dig att kontakta din skolsköterska eller ungdomsmottagningen. :)


Kramar,
Madeleine


Visningar : 1579

Senaste frågorna

Se Alla