user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hejsan! Jag är en 16 årig tjej som just börjat gymnasiet och har några frågor till dig. 1. Jag är tillsammans med en kille som är lika gammal som mig och vi har varit tillsammans i lite över ett år och ibland tvivlar jag på om vi verkligen skulle vara tillsammans. Jag älskar honom verkligen men är jätterädd för hur jag kommer må om vi gör slut och jag vet inte riktigt hur jag ska göra med mina tankar. 2. Jag är jätterädd för hur mitt liv kommer bli och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera bla om någon skulle gå bort som jag är nära med, motgångar, tuffa beslut och döden. Några tips? 3. Har du några tips om hur man ska hålla sig motiverad under skolan/träning och hur man ska hantera tex alkohol om man vill dricka lite grann då och då men inte bli full?


SVAR

user-image

Hej!

Tack för dina frågor. Nu blev det här väldigt lång men jag hoppas att du orkar läsa ändå! :)

1. Det är helt naturligt att man funderar över sin relation ibland och inget du ska vara rädd för. Att tänka, känna efter och fundera är ofta det som gör att man tillslut kommer fram till hur man vill ha sitt liv och vilket beslut man vill fatta. Däremot betyder tankar och funderingar inte alltid att man behöver göra något direkt.

På din fråga tolkar jag det som att du är lite osäker på om ni är rätt för varandra men också lite rädd för att göra slut om det nu skulle vara så att du vill det.

De flesta människor tycker ofta att det är lite läskigt att göra förändringar i sitt liv, speciellt när det handlar om att man kanske sårar en annan person. Min erfarenhet är att det alltid ordnar sig och att livet går vidare även efter man gjort slut även om det just då känns som att det aldrig kommer blir bra igen, dessutom går ju det mesta att ändra i livet om det skulle bli lite fel.

Mitt råd till dig är att skriva ner på ett papper allt du tycker är bra i ditt förhållande och sedan allt du tycker är dåligt i en annan spalt. Kika sedan på det och fundera, finns det kanske något av det som är dåligt som du och din kille kan prata om och göra bättre? När känner du att du tvivlar? Är det i någon speciell situation? Kan du göra den situationen annorlunda? Är det något du saknar i ditt förhållande som du absolut vill ha? Hur lång är den positva spalten jämfört med den negativa?

Mycket brukar lösa sig om man bara pratar om det och då ger du ju också din kille en chans att förändra sig också om det är något som du inte trivs med och som ni kanske kan göra bättre tillsammans?

2. Livet innehåller så himla mycket och alla våra dagar, månader och år fylls av både negativa och positiva saker. Vi kan inte stoppa det som sker, hur mycket vi än skulle vilja det, och jag förstår verkligen din känsla av att man ibland bara vill låsa in alla nära och kära i ett rum så att inget jobbigt händer dem. Tyvärr går ju inte det utan man får helt enkelt försöka lära sig att lita på sig själv och att man kan styra sitt liv och klara av de motgångar man ställs inför. Ofta är man ju inte ensam i livet utan det finns massor av nära och kära, psykologer, terapeuter, skolsköterskor och andra människor som verkligen skulle hjälpa till om det mot förmodan hände något. Och så finns ju alltid vi på Tilia <3 www.foreningentilia.se

Att fundera på döden är inte alls ovanligt att man gör i perioder. Ofta kommer de tankarna kanske när man är ensam, ligger i sängen och ska sova eller är orolig för något. Ofta på dagen, när man kanske är med sina kompisar eller sin kille, tänker man inte lika mycket på det, eller hur?

Jag tänker att det är viktigt för dig att veta att det ju bara är tankar i ditt huvud och inget som faktiskt kanske ens händer (utom att vi dör då men det är ju jättelångt kvar dit så det är ju onödigt att tänka på nu).

När de läskiga orostankarna kommer, sätt på radion, lyssna på musik, läs en bok, titta på en rolig film, skriv ner dem eller ring en vän. Att uttrycka sina funderingar brukar också slå hål på mycket av den där jobbiga känslan. Hoppas detta kan hjälpa dig.

Ta vara på livet just som det är nu, det är det klokaste du kan göra. Resten löser sig.

3. För att vara motiverad i skolan eller på träningen är det viktigt att ha lite mål. Det ska vara mål som du sätter upp själv och mål som du tänker att du kan nå. Alltså inte vinna OS eller alltid ha alla rätt på alla prov utan mer konkreta mindre mål. Det kan till exempel vara att ”jag ska träna två gånger i veckan fram till maj och träningen ska vara 1 timme per gång” om vi pratar träning. 

När du har ditt mål kan du börja fundera på vad det är som kan motivera dig att komma igång och hålla ditt mål, 2 ggr/vecka?

Kanske är det motiverande att du har en kompis att träna med?
Kanske motiverar det dig med lite nya fina träningskläder?
Kanske ska du gå med i en klubb?

Sedan är det bara att bestämma sig. Lägg fram dina träningskläder dagen innan, ha en spellista med härlig musik och tänk på hur skönt det känns efteråt. Just do it är det ju en slogan som säger och den tycker jag själv är bra att använda.

Tänk också på att inte vara för hård mot dig själv och ha lite överseende, vi blir alla sjuka ibland eller missar ett prov i skolan. Det är inte hela världen och går att ta igen!

Alkohol tänker jag är lite samma sak när det gäller mål, sätt ett mål i ditt huvud. Du känner dig själv bäst, hur mycket känns ok att dricka? Drick sedan inte en droppe mer än det du bestämt. Drick vartannan vatten och se till att ha ätit middag. Känner du inte alls för att dricka alkohol en kväll? Gör inte det, man måste inte dricka alkohol varje gång för att ha kul heller. Drick sprite med sugrör om det känns jobbigt att vara ”den som inte dricker”. Jag tycker det verkar moget och ansvarsfullt av dig att tänka att du vill dricka lite grann, fortsätt så och var glad för det.

Kram och lycka till!


Visningar : 1451

Senaste frågorna

Se Alla