user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej:) Jag vet inte riktigt hur jag ska göra för att må bra igen. Jag har alltid kännt mig glad och säker sen jag var liten. Men de senaste åren har verkligen inte varit roliga. Jag har inga kompisar i skolan, jag har börjat få ångestattacker och jag har helt och hållet slutat göra saker efter skolan. Jag drömmer om att göra massa saker i framtiden, men ibland känns det inte som om jag kommer att komma dit. Jag orkar och vill inte göra saker längre. Jag gråter mest hela tiden. Jag pratar med kurator, har vart på ungdomsmottagningen, på bup och hos psykolog. Jag är rädd att ingenting kommer att hjälp mig. Har ni några konkreta tips på att orka mer och börja ta sig upp på fötter igen? Det känns jätte jobbigt att var ensam i det här.


SVAR

user-image

Hej du

Tack för din fråga. Jag vill att du ska veta att du absolut inte är ensam i detta. Dina känslor är helt normala men jag förstår att det känns jobbigt och att du inte känner igen dig själv. Bra att du har tagit tag i dina problem och att du jobbar med dem. Ångestattacker är jobbigt men det är inget farligt och inget du ska vara rädd för.

Min erfarenhet är att när man känner sig nedstämd så är det lätt att isolera sig ännu mer när det man egentligen skulle behöva lite gemenskap, det får man jobba med lite själv och försöka.

Jag är säker på att du kommer kunna skratta och må bra igen. Vissa perioder är tyngre än andra i livet och genom att prata om det och få hjälp med vad som kan ligga bakom så blir det sakta men säkert bättre, man får ha lite tålamod. Du är 17 år, du har hela livet framför dig!

Du ville ha några konkreta tips och här kommer de:

  1. Skriv ner egenskaper du tycker om hos dig själv, är bra på och som du har (du har massor, jag lovar) Ex. ”jag är en bra lyssnare, bra på att åka skidor och har en underbar hund" Det ska vara i skrift så att du kan läsa det om igen när de negativa tankarna kommer.
  2. Dina drömmar Skriv ner dem. Hur lång tid tar det att nå dem? Blir du lyckligare av att nå dem? Hur ska du ta dig dit? Vad måste du kanske offra för att komma dit?
  3. Sov gott. Det är mitt bästa sätt att lösa problem på – såväl med relationer till andra som att bli av med negativa tankar.
  4. Ät. Ett lågt blodsocker ger låg halt serotonin i hjärnan som kan leda till depression. Därför är regelbundna måltider ett bra sätt att få energi och tänka klart. Bananer är guld värda!
  5. Musik. Sätt på din favoritlåt!
  6. Träna, helst yoga eller pilates All träning är bra, men yoga är extra kravlöst, fritt från fysisk perfektion
  7. Gå ut. Andas frisk luft, gå ut i skogen eller en park. Tänk på det du skrev på lappen, punkt 1.
  8. Logga ut. Om det är sociala medier, skolan eller annat som sänker ditt självförtroende och gör dig deppig. Tänk på punkt 1 och att personen du jämför dig med inte har det du har, och kanske också brottas med prestationsångest av annat slag.
  9. Prata med en vän eller chatta med Tilia <3 Vi har en öppen chatt mellan 21-22.30 varje dag, året runt. Att vädra sina tankar hjälper! Du hittar oss på www.foreningentilia.se

Lycka till

Hälsningar Charlotte 


Visningar : 1573

Senaste frågorna

Se Alla