user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej igen… Jag bad om hjälp innan om depression, självkänsla, självförtroende, självmordstankar osv. Varav jag fick svaret att jag skulle träffa kuratorn igen, kontakta BUP, skriva ner positiva saker mm. Vilket jag är väldig glad över att jag fick hjälp, men det verkar som min kondition har blivit värre…jag börjar få panikångest enligt min kurator. I vissa situationer när jag känner mig stressad börjar mitt hjärta slå fortare, svårt att andas, yr mm. Men nyligen uppkom detta från ingenstans…var jag hade svårt att andas, vilket gick bort efter ett tag tills det kom tillbaka igen. Just nu har jag jullov och kan inte riktigt prata med min kurator…och jag är lite orolig om att ringa om hjälp (min kurator rekommenderade att jag skulle ringa numret som hon gav mig, som ska leda mig till någon som kan hjälpa mig). Men samtidigt vill jag inte att min familj ska få reda på det… Du hjälpte mig verkligen…men jag är bara väldig orolig om vad som kommer hända efter jag har ringt. Kommer det fungera? Förlåt för att jag är så ovillig, även efter att du gav mig råd och tips. Min kurator berättade att om jag ringer så kommer de utgå från hur min kondition är och kanske boka en tid med mig, men eftersom jag är under arton måste jag gå med föräldrar. Vilket jag är lite skeptisk över…vad kommer konsekvenserna vara? Vad kommer hända om jag träffar dem?


SVAR

Att du fått mer ångest nu är ju allvarligt och det måste du ta på allvar, som du visar att du försöker göra. Eftersom jag inte vet vad det är för nummer, vart du kommer med det numret så är det ju lite svårt för mig att svara på det. Du har helt rätt att till en viss del har föräldrarna rätt att få veta, eftersom du är under 18. Är det till en läkare numret går eller är det ungdomsmottagningen, vårdcentralen, bup? En del ställen har ju tystnadsplikt tex ungdomsmottagningen. 

Jag är nyfiken på vad det är som gör att du är så orolig att dina föräldrar får veta din ångest och dåliga kondition? Din hälsa är ju något dina föräldrar har ansvar för, tillsammans med dig. Detta är inget du ska behöva skämmas över, det är ju inte ditt fel. De behöver ju inte få veta det andra som du har problem med som självkänslan osv. 

Jag kan inte spekulera i konsekvenserna innan jag vet vad det är för ställe du ska få hjälp på. Men jag antar att de tar prover och kommer fram till hur du ska göra för att förbättra din hälsa, kanske med medicin, Kbt/Dbt (terapi) och träningsschema. Det gäller ju att hitta en individuell lösning som passar just dig.

Kul att det kändes som att jag hjälpte dig förra gången. Hör gärna av dig igen!


Visningar : 1243

Senaste frågorna

Se Alla