user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Jag gillar att träna med min kompis och min pappa tycker det är bra. Men när jag ska fråga min kompis om hon kommer ut och jogga så kan hon aldrig komma och det betyder att jag inte heller går ut men min pappa tycker att jag ska gå och då säger jag att jag inte vill gå ensam och då tvingar han ut mej och då orkar jag inte jogga jag går typ en liten runda och sedan hem. Men jag vet att jag borde träna mer för att min kondition går nedåt och jag orienterar och jag är ganska bra på det (inte för att skryta) men jag blir ju bara sämre om min kondition går nedåt och jag börjar bli lite fet men mina kompisar tycker jag har bra kondition och inte är fet och då får jag ångest att jag borde äta mindre sötsaker och motionera mera. Jag är nog bara 13 år så jag borde inte gnälla på att vad jag äter. Vad ska jag göra för att orka stiga upp och gå ut och jogga? Det är jobbigt.


SVAR

Du berättar att du har svårt att gå ut och jogga för du känner inte tillräcklig ork. Det gäller att göra joggningen rolig och motiverande. Det låter lite som att du funderar mycket innan du ska ut, försök hellre gå på impulsen så fort du får tanken om att du ska ut och jogga. Kanske det är lättare för dig att göra upp ett träningsschema, tid och dag du ska ut och jogga? Ta med dig musik som du älskar att lyssna på under tiden du joggar, gör upp lite roliga slingor/rundor som du springer och ha gärna ett par stycken du du kan byta med för att få lite variation. Du kan även under joggingturen observera naturen på ett sätt som du kanske inte tidigare gjort. Lyssna på ljuden, dofterna och djuren som kanske passerar.

Sätt inte upp för höga mål direkt, börja på en lite lägre nivå så du senare kan höja prestationen för dig själv. Kanske bara börja med 20 min jogging varannan dag för att sedan höja det efter hand, till kanske 30 min varje dag. 

Efter rundan är det viktigt att du belönar dig själv med något som du gillar, kanske ett varmt bad, massage, en bra film, vad som helst men inte något ätbart.


Visningar : 1305

Senaste frågorna

Se Alla