user-image
Okänd
Tjej ,12 år

Under en tid har jag tänkt mycket på vad jag vill bli når jag blir stor. Jag har funderat på psykiatriker, psykoterapeut eller liknande då jag har varit en aning demprimerad på grund av min pappa som jag vill lära känna och min bror som har grov adhd. Jag vill hjälpa andra som var det svårt. Jag vet att en psykiatriker är i grund en läkare med vidareutbildning i psykiatri och får skriva ut medecin och sätta diagnoser. Så nu till frågan, vilka betyg måste man ha för att bli psykiatriker eller psykoterapeut? Vad ungefär gör en psykoterapeut? Vilken utbildning behöver man för att bli psykoterapeut? Blev många frågor men tack i förhand! :)


SVAR

Hej!

Man kan säga att du är ute i god tid. När jag var 12 år ville jag bli lastbilschaffis! Sen ändrade jag mig och ville bli en massa saker journalist, politiker mm

För att bli psykoterapeut (steg 1) krävs att du redan är minst sjuksköterska, socionom, beteendevetare dvs har en grundexamen från högskola eller universitet. Jag själv hade en kandidat examen i Sociologi (Fil Kand)  På läkarlinjen i Stockholm vet jag att de läser steg 1 som en del av sin grundutbildning. Det vet jag eftersom jag hade kurskamrater på min steg 1 utb som gick läkarlinjen.

För att få legitimation som psykoterapeut från universitetet krävs det att du har dels steg 1 och därefter att du har arbetat med psykoterapeutiska arbetsuppgifter under en viss tid efter steg 1. Du kan i andra fall också betala din steg 2 utb på olika lärosäten och det kostar ca 36 000:- per terminer. Steg 2 är sex terminer på t.ex. St Lukas utbildning.  

En pykoterapeut arbetar med att bedriva terapier. Det finns olika traditioner och skolor som en psykoterapeut kan arbeta på mycket olika sätt. Det finns psykodynamiska skolor och det finns mer Kognitivt inriktade skolor (KBT). Det finns dessutom mycket annat. Det är en djungel.

För att bli psykiatriker måste du som du sa först komma in på läkarlinjen och sedan specialisera dig. Det är ganska höga betygskrav på läkarlinjen.

Hoppas detta svarade på din fråga.

Mvh

Ulf


Visningar : 837

Senaste frågorna

Se Alla