user-image
Okänd
Kille ,17 år

Alltså funkar bmi att använda sig av? Tycker det känns som helt fel proportioner, menar man blir överviktig skitsnabbt men ser sjukt smal ut innan man är underviktig. Känner många med bmi 27-28 som inte ser feta ut eller har något problem. Stämmer det att det är fel proportioner?


SVAR

user-image

Hej 

Tack för din fråga. BMI är ett väldigt vanligt mått man änväder sig av, främst för att konstatera ohälsosam övervikt. Måttet är bäst anpassat för att titta på populationer (alltså en större mängd människor) snarare än bara en person. Jag tycker att du har helt rätt i din fråga, man ska verkligen inte stirra sig blind på ett BMI- mått, det säger absolut inte allt om din övervikt och hälsa. Man brukar säga att BMI-testet inte passar  för att mäta personer som tränar mycket styrketräning, äldre och barn och ungdomar upp till 18 år. Enligt gärnsvärdena brukar man säga att under 18,5 är undervikt och över 25 är övervikt. 

Helt friska och muskulösa personer kan ha ett BMI över både 25 och 30 utan att betraktas som överviktiga eller feta. Det beror helt enkelt på att muskler väger mer än fett. Flera personer som ser helt olika ut i kroppen kan ändå ha samma BMI alltså. 

För äldre är BMI-gränserna ofta lägre, snarare ligger "normalvikten" mellan 22 och 29. Ett BMI under 22 kan till exempel för en person i 70-årsåldern vara ett tecken på undernäring.

I slutändan är ändå det viktigaste hur du mår och hur du känner dig i din kropp, om du till exempel äter bra och rör på dig regelbundet och kanske också tränar någon gång i veckan så är det mycket viktigare än vad du har för BMI. Är man frisk och inom normalviktskurvan finns det ingen anledning att hålla på och räkna ut sitt BMI-värde eller fundera på det. 

Kram CharlotteVisningar : 1435

Senaste frågorna

Se Alla