user-image
Okänd
Tjej ,19 år

Jag har hållit på med elitidrott tidigare och varit van att träna flera gånger om dagen. Men slutade i våras för att jag inte orkade med träningen längre pga ptsd och andra psykiska problem. Jag sov väldigt dåligt, slutade äta och sånt och kände bara hur jag bröt ner kroppen mer och mer. Nu efter flera månader börjar jag för första gången känna ett litet sug efter löpning och styrketräning. Jag känner att min kropp behöver mer än att bara gå någon promenad om dagen som jag hittills har gjort. Men samtidigt är jag rädd för att bryta ner kroppen mer än vad jag bygger upp den och därför vet jag inte riktigt hur jag ska göra. För jag mår fortfarande väldigt dåligt och sover sämre än vad jag gjorde när jag slutade. Hur tycker du jag bör göra?


SVAR

user-image

Hej

Tack för din fråga. Jag tycker att det var klokt av dig att trappa ner med träningen när du kände att den bröt mer ner än vad den byggde upp. Förstår också att du kan sakna träningen nu när du varit ifrån den efter ett tag, om du tränade på hög nivå också med många pass i veckan blir ju glappet till promenader ganska stort men du behövde det säkert för att kroppen skulle få återhämta sig.

Det framgår inte av din fråga vad du höll på med för sport men jag tycker absolut att du kan börja träna lite igen, ofta sover man ju också bättre när man motionerar. Elitidrott kräver ju en ganska stor träningsplanering och ett schema för återhämtning och kostintag. Om man tränar mer på en ”normal” nivå är risken att bryta ner sin kropp mindre i och med att man oftast får den återhämtning man behöver mellan träningspassen.

Jag tycker du kan börja med att träna 2-3 gånger i veckan så du börjar vänja kroppen igen. Träna t.ex två pass styrketräning och ett pass kondition och se hur det känns. Det viktigaste för att inte bryta ner kroppen är att ge dig själv tillräckligt med mat och vila. Se till att du äter regelbundet (frukost, lunch, middag) och enligt tallriksmodellen och vila mellan passen så kommer du inte bryta ner dig.

Kroppen har som störst förmåga att ta upp näring direkt efter träning. Största delen av näringsintaget går då direkt till musklerna. Låter man bli återhämtning efter träning kommer kroppen att bryta ner muskler (protein) för att få tillgång till kolhydrater. En kombination av kolhydrater och protein är det optimala för att återställa muskelvävnaden efter träning.

Försök hitta glädjen i träningen och gör det du tycker är roligt så kommer det mesta lösa sig. Känner du inte för styrketräning en dag, gå en promenad eller jogga en runda.

När det gäller sömnen och övriga delar i ditt liv som du inte trivs med, fundera lite över orsakerna och, om du inte redan gjort det, kanske du kan tala med din läkare som kan ge dig tips alternativt rekommendera någon samtalskontakt?

Lycka till!

Kram Charlotte


Visningar : 1176

Senaste frågorna

Se Alla