user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej! Jag har mega problem! Jag går andra året på restaurang och livsmedels linjen och jag har fått tvärstopp, jag känner mig fast i livet, som om jag inte vet längre vad jag vill. Jag tänker och tänker ” Är det här vad jag vill jobba med i framtiden?” och ”vad vill jag göra” . För jag gillade att gå den linjen i ettan men nu har jag börjat tveka och tappat intresset lite. ”Fan, jag skulle ha valt samhälle” är en tanke som brukar poppa upp ibland, men jag känner att det kan vara kört för jag är 18 nu och man får bara gå i gymnasiumet tills man är 20. Jag är dyster och depp, jag gick på ett annat gymnasium 2013, med djur. Och sen bytte jag till restaurang och fick gå om första året, då blev mamma och pappa ”sura” och sa ”byt inte för mycket nu, är det verkligen det här du vill jobba med?” och jag sa : ”JA!” men ’suck’ jag orkar inte mer, jag orkar faktiskt inte göra något mer. Jag orkar inte jobba, studera, göra läxor. Jag orkar bara inte, mitt liv känns så tråkigt. Jag vet inte vad jag ska göra !? jag känner mig fast och jag vill upptäcka saker men jag vet inte, ibland känner jag mig för bara ’att fejka min död’ så då kanske jag kan bli fri?


SVAR

user-image

Hej du

Ja det är jobbigt den preioden när man växer upp och ska välja utbildning. Det är ju svårt att veta vad man vill jobba med och utbilda sig inom när man fortfarande är ung, jag tycker du gör helt rätt i att fundera lite och känna efter vad du vill göra. Och du, du är fortfarande ung ju! Du har alla chanser i världen och det är absolut INTE kört.

Livet ger en massor med chanser och det finns 1000 exempel på framgångsrika personer och människor med intressanta yrken som gått helt olika vägar och utbildat sig fler gånger om. Visst ska det kännas kul att gå i skolan och det gör det ju när man vet vart man vill komma med sin utbildning men ta det inte för allvarligt. Livet går upp och ner och det är inte alltid underbart och man vet inte alltid exakt vart man är på väg eller vad man vill göra eller till och med varför man gör det men det är OK. Det är en del av livet och något som alla går igenom i perioder. Jag är snart 33 år och det är inte förrän nu jag börjar komma på vad jag vill göra.

Mitt råd till dig nu är att försöka ha kul, fokusera på att gå klart skolan med betyg och sedan kan du alltid ta ett nytt beslut efter det. Inom restaurang finns det ju massor av jobb, vilket är jättebra! Ett annat tips är att du tar kontakt med en studievägledare, de är jättebra att prata med och får en att sätta lite mer ord på vad man vill och tycker om att göra.

Lycka till!

Kram Charlotte


Visningar : 1190

Senaste frågorna

Se Alla