user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag har ätit väldigt ensidigt sedan lång lång tid tillbaka. Jag vill inte ha någon annan mat en den jag äter. Jag kan inte smaka någonting annat. Jag kan inte äta någonting annat. Jag äter nästan aldrig frukt, jag äter aldrig grönsaker. Får knappt i mig någonting mer än ris och yoghurt. Dock småäter jag otroligt mycket. Choklad. Ostbågar. Popcorn. Glass. Och jag kan inte sluta. Jag rör inte heller på mig. Sitter alltid vid datorn eller i sängen vid mobilen. Rör mig endast fram och tillbaka till skolan. Jah känner dock att jag inte mår bra av det här. Fysiskt eller psykiskt. Börjar få lite ångest över hur jag kommr se ut om några månader om jag fortsätter äta massa godis. Har också ångest över hur jag kommer må. Just nu går det. Det har gått så länge jag minns. Men jag vill sluta. Jah vill prova ny mat men varje gång Jah ska göra det så vill jag inte. Jag vet inte vad jag ska göra. Hjälp mig!


SVAR

user-image

Hej och tack för din fråga.

Av det du beskriver för mig låter det som att du har hamnat i en ätstörning som påverkar ditt liv och ditt mående negativt. Detta beteende är varken konstigt eller ovanligt men det är något som du behöver jobba lite på för att bli av med och det går!

Du vill sluta och du vill göra något åt det och det är ju den bästa starten! Utan att veta exakt hur du äter är ett tips att du gör en lista med en kolumn på mat du kan äta utan problem, en kolumn på mat du faktiskt skulle kunna tänka dig att äta i framtiden, och en kolumn på mat du aldrig kan tänka dig att äta. Börja sedan att beta av listan och välja saker från mittenkolumnen, saker du kan tänka dig att äta, och varje gång du lyckas flyttar du den saken till den första kolumnen.  

Anledningen till varför du blir så sugen på godis och småätande är förmodligen för att du äter för lite mat och inte får i dig tillräckligt med energi. Du kommer må mycket bättre och slippa både ångest och sug om du försöker äta lite mer mat med näring i så din kropp blir nöjd.

För att det inte ska bli så krångligt med vad man "får äta och inte får äta" är mitt enkla tips att du försöker börja äta enligt tallriksmodellen och tar det hela i små steg.

Som männsika behöver man få i sig både kolhydrater (pasta, ris, potatis, bönor), proteiner (kyckling, fisk, kött, mejeriprodukter) och fett (lax, oljor, nötter, avocado) till varje måltid.

Försök också att varje dag komma ut och promenera 30 minuter. Detta kan du också dela upp med 15 minuter på morgonen/förmiddagen och 15 minuter på kvällen om det känns enklare.

Lycka till och återkom gärna med hur det går för dig eller om du har fler frågor.

/Charlotte


Visningar : 1294

Senaste frågorna

Se Alla