user-image
Okänd
Tjej ,20 år

Hej! Jag är en 20 årig tjej som är ca 163cm lång och väger mellan 65-67kg. När jag har räknat ut på BMI har jag tagit 67kg och då motsvarar de övervikt. Jag har börjat äta mindre och äter var 4de timme och äter bara något gott nån dag på helgen om vi ska göra något särskilt. Äter i stort sett aldrig snabbmat. Jag rider och är i stallet flera timmar nästan varje dag och brukar även gå ut dit. Jag har aldrig varit den som tycker om att träna men nu på senare tid har jag inte alls haft så bra självkänsla som jag haft innan då jag har fett lite överallt på kroppen men ser verkligen inte stor ut men jag tycker ändå jag väger för mycket. Så nu vill jag veta om jag verkligen är överviktig? (Har ätit som jag gör nu i ungefär 3 veckor och inte vägt mig sedan dess så vet inte vad jag väger nu) och så skulle jag vilja ha lite tips på saker man kan göra för att kanske gå ner lite i vikt och som inte kräver gymbesök eftersom jag både har skola sen hästar så hinner jag inte det.


SVAR

user-image

Hej 

Tack för din fråga.

Jag har skrivit om BMI tidigare och det måttet är inte alls bra att stirra sig blind på i dessa sammanhang. BMI kan vara bra när man tittar på en grupp människor men inte alls bra när man tittar på en individ. Vi har alla olika kroppsform och dessutom skiljer det sig väldigt mycket mellan om vi tränar eller inte. Personer som är aktiva har ofta ett högre BMI än personer som är inaktiva, helt enkelt eftersom de aktiva har mer muskler på kroppen som väger mer. Utöver detta behöver man också ta hänsyn till kön samt ålder. I din ålder händer det mycket med kroppen och man går från att vara barn till att bli en kvinna, det kan kännas lite konstigt men är helt normalt och precis så som det ska vara. 

Din vikt är fullt normal, du är inte överviktig, och inget du behöver oroa dig för alls. Det är så lätt att börja tänka att självkänslan sitter i vikten eller i utseendet och att den blir bättre "bara" man fixar det ena eller det andra. Tyvärr är det inte så utan självkänslan sitter i dig och är kopplad till ditt värde som person. Man kan jobba med självkänslan genom att försöka identifiera sina tankar och tänka mer positiva tankar än negativa.

Utifrån den livsstil du beskriver så tycker jag det låter som att du har en massa annat roligt i livet som är viktigare att fokusera på än just vad vågen säger? Förbud är aldrig bra utan ät regelbundet, precis som du gör och fortsätt med din ridning och det du tycker är kul så kommer allt annat på köpet.

Lycka till och hör av dig om du har fler frågor eller funderingar.

/Charlotte


Visningar : 1643

Senaste frågorna

Se Alla