user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej! Vad kan man göra om man lider av grov PMS?


SVAR

user-image

Hej

Tack för din fråga.

PMS är ett samlingsbegrepp för olika symptom, både fysiska och psykiska, som uppträder veckan före mens och ofta försvinnner inom en vecka efter mensens början. Exempel på fysiska sympotom är trötthet, huvudvärk, ömmande bröst och en känsla av uppsvälldhet medan irritabilitet, gråtmildhet, ångest samt ilska är exempel på psykiska. 

Man räknar faktiskt med att så många som 75% av alla kvinnor i fertil ålder upplever någonslags symptom men för att det ska klassas som PMS krävs det att minst ett fysiskt och psykiskt symptom uppträder regelbundet varje månad.

Att ha PMS som du beskriver kan verkligen vara jättejobbigt och begränsande när hormonerna i kroppen bestämmer humör och sinnesstämning. Mitt första råd är att prata om det med vänner och familj, partner. Att prata om det gör att du förbereder din omgivning på hur du kan må och du får en bättre förståelse för hur du mår. 

Det finns hjälp att få om du går till din husläkare och berättar hur du mår, dels finns det en form av antidepressiva och p-piller såklart, detta kan din läkare berätta mer om. 

Vill man inte äta läkemedel finns också hälsokost som kan fungera, ett tips är att du besöker en hälsokostaffär för att få reda på mer.

Ett varmt bad, en promenad, ett träningspass eller choklad :) är inte heller att underskatta.

Lycka till.

Charlotte


Visningar : 1218

Senaste frågorna

Se Alla