user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Tränar alldeles förmycket, får mer eller mindre ångest om jag inte gör det. Men nu håller även maten på att bli ett problem, eller det är redan ett problem… Det började några veckor innan nyårsafton med att jag slutade att äta chips och därefter tog jag även bort godis och läsk. Så jag bestämde mig på nyårsafton att jag skulle ha ett ”sockerfritt” år. Min famil var positiv till det och lovade till och med att jag skulle få 3000 kr om jag klarade ett helt år, vilket dom inte trodde att jag skulle klara. Men nu, tre månader senare, har det gått överstyr. Kan inte äta allt som jag förut kunnat äta och tränar alldeles för mycket. Har ångest över detta och vill inte ha det så här. Vill kunna äta ”normalt” utan att behöva tänka på om det är nyttigt eller inte.


SVAR

user-image

Hej 

Tack för din fråga. Ätstörningar börjar ofta precis som du skriver, med att man bara vill bli "lite nyttigare". Problemet är bara att ibland lyckas man inte hålla det på den nivån utan det blir mer och mer som man inte tillåter sig att äta och ångest och skuld blir styrande istället för de positiva tankar och känslor man kanske hade från början. Moget och bra av dig att inse att ditt beteende nu inte fungerar och att du vill göra något åt det. Ofta går man från att tänka att man tränar och äter på ett visst sätt för att må bra till att man tränar och äter på ett visst sätt för att inte må dåligt. 

När man börjar känna att man undviker vissa maträtter eller måste träna för att inte få ångest och må dåligt då behöver man hjälp med att komma ur det beteendet. Det går verkligen och det man behöver göra är att våga gå emot sina egna tankar om vad "fel" mat eller skippad träning gör med kroppen och ditt mående. Börja med små steg och testa att äta något som du tidigare kunde göra, när du går emot din ångest kommer det att kännas jobbigt i början men det är bara att fortsätta och du kommer märka att inget hände förutom att du börjar må bättre och känna dig friare. 

Prata med någon du har förtroende för om hur du mår. Kanske kan du pratat med en skolläkare eller kurator? Kanske din familj eller en vän? 

Det finns jättemycket bra behandling att få och Frisk & Fri finns det en förening som heter som är jätteduktiga på just ätstörningsproblematik.

Lycka till

Charlotte


Visningar : 1350

Senaste frågorna

Se Alla