user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Jag är 13 år och har jätte mycket komplex över min kropp och det är jätte jobbigt i skolan när vi har gympa osv. Jag känner mig tjock , ful och äcklig. Nu när det börjar bli varmt igen så kommer vi bada på gympan och lära oss att livrädda och jag har jätte mycket ångest över det för jag skäms så mycket över min kropp och jag vill inte att andra ska tycka illa om mig pga det. Vad ska jag göra för att sluta skämmas över mig?


SVAR

user-image

Hej

Vad jobbigt, så ska du inte behöva gå omkring och känna. Det är inte ovanligt att man känner så och du är inte ensam.

Nu ska jag ge några tips på hur du kan tänka för att kanske må lite bättre med dig själv och din kropp. Sätt att träna din självkänsla. Börja med att fundera på hur du tar emot komplimanger. Säger någon "vilken fin tröja du har" eller vad "fin du är i håret", hur svarar du?  Försök att inte svara "nej det är jag inte, eller "nej den här gamla tröjan" svara istället "tack så mycket" att lära sig ta emot komplimanger är viktigt!

Kolla dig i spegen och fokusera på dina fina delar istället för de delar du inte är nöjd med. Hittar du ingen fin del alls i början? (det FINNS där jag lovar) men är det svårt, titta på dig själv utan att döma. Acceptera hur du ser ut. Tänk varken positivt eller negativt. Bara acceptera, jaha såhär ser jag fakriskt ut.

Tänk på tre saker du är nöjd med hos dig själv varje kväll innan du somnar, skriv till och med ned dem. Till slut kommer du se att hela du är fin. Jämför dig inte med andra, du är du och det är precis perfekt!

Jag förstår att det kan vara svårt att helt plötsligt bara vara nöjd med sin kropp och det tar tid. Känner att du har någon du kan prata med om det? En förälder, kompis eller kurator på skolan? Ge det lite tid, det kommer. Man behöver inte älska sin kropp men man behöver förstå att den är precis perfekt som den är och att man är värd att älskas, vara glad och må bra oavsett hur man ser ut!


När du lär dig acceptera din kropp så blir det enklare för andra att tycka om den också.

Alla är vackra på sitt sätt. Du är alltid vacker i någons ögon :) du är du och du är speciell! Det är viktigt att komma ihåg.

Om du känner att det inte finns någon så kan du alltid kontakta oss och prata med oss på TILIA, www.foreningentilia.se Hoppas att du fick svar på din fråga och tveka aldrig att kontakta mig igen om du har fler frågor om vad som helst!

Hoppas detta var en lite till hjälp i alla fall :)

/Charlotte


Visningar : 1469

Senaste frågorna

Se Alla