user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej! Jag går i 8:an och är så less på skolan. Mina lärare sprider bara negativ energi och allt känns depp. Jag kan inte se fram emot något förutom gymnasiet som jag längtar såå efter, där ska jag gå natur och hamna med begåvade och intreserade människor! Jag är bra i skolan och har flera A men jag känner lixom inget sug när varken lärarna verkar bry sig eller att ens klasskompisar beteer sig som småbarn! Så sjukt tacksam för svar på något jag kan göra för att få lite pepp igen! Tack tack på förhand. /en negativt tänkande tonåring!


SVAR

Hej!

Jag får många liknande berättelser just nu från tonåringar. Både från de hundratals tonåringar jag möter IRL här på Ersta Vändpunkten varje år men också på webben. 

Det förefaller vara så att det är ett starkt tryck på ungdomar för närvarande i skolan. Jag minns själv att det var stressande men det verkar vara värre nu. Igår berättade en nittonåring om att läraren hade hotat med indraget studiemedel och även att föräldrarna skulle få indraget bidrag av något slag (vilket låter som elakt hot). Jag ogillar den här typen av signaler som antagligen riktar sig till:

1. Personer som har det jobbigt i skolan (Men vet någon varför? Törs de verkligt svåra frågorna ställas?)

2. Ändå går ut över ambitiösa och duktiga elever eftersom det blir en negativ energi.

Jag vet att det precis som i alla yrken finns både bra och dåliga lärare. De verkligt duktiga är de som man märker brinner för sitt jobb och sina elever. De är engagerade och bryr sig om. 

Samtidigt har lärarna idag ett tufft jobb. De är ju inte utbildade psykologer och terapeuter. De ska lära ut. Dessutom är de underbetalda! Det finns för få korridorkuratorer på skolorna. För få skolsköterskor, för få som riktar in sig på elevers psykiska hälsa. Där har ni politiker en verklig satsning att göra! Det skulle lyfta svenska elevers resultat inom tre år och detta utan betygshets!

Mitt enda pepp är att hänga i och jobba hårt. Gör det du kan försök tänka bort sådant som du ändå inte kan påverka. 

Försök ha kul också utanför skolan. Har du några intressen där du kan koppla av? Om inte skaffa några.

Lycka till!

Ersta Uffe


Visningar : 1090

Senaste frågorna

Se Alla