user-image
Okänd
Tjej ,20 år

Min fråga är. Jag mår väldigt dåligt, jag har nyligen blivit deprimerad och självmordsbenägen. Och jag undrar kan det har med att jag blir våldtagen och misshandlad? Har ingen som helst lust att leva mer.


SVAR

Hej!

Du berättar att du blivit deprimerad och är självmordsbenägen och att du tror att det har med att du blivit våldtagen och misshandlad att göra. Det är allvarliga saker du just nu går runt och bär på. Jag förstår att det känns tufft för dig, efter sådana händelser. Ingen ska någonsin vara med om misshandel eller våldtäkt. Det viktigaste för dig att veta är att ingenting av detta är ditt eget fel. Det är de som utsatt dig för våldtäkten och misshandeln som bär skuld för det. 

Vet någon vuxen om detta? Det är viktigt att du inte bär på detta ensam, utan att du faktiskt hittar någon att prata med. Det kan vara en vaktmästare, kurator, en kompis föräldrar, en lärare eller fritidsledare. Om man inte vågar prata öga mot öga, så kan man ju skriva brev, sms eller mail. 

Om man inte berättar för någon, finns det heller ingen chans till att det blir bättre. Man ska inte tro att detta går över av sig själv. Kanske du har en vän som kan peppa dig till att berätta för någon vuxen?

Jag föreslår även att du försöker hitta något intresse/hobby som får dig på lite bättre humör. Kanske du gillar att måla, skriva, fota eller något annan. Det är viktigt att kunna ha något som man kan göra för att få tankarna på något annat. Promenader brukar minska ångest och jobbiga tankar.

Jag vill gärna veta mer om hur du har det, så jag kan lättare stödja dig. Så hör av dig igen.


Visningar : 1615

Senaste frågorna

Se Alla