user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Går första året på naturprogrammet där nästan alla i min klass siktar på de högsta betygen. Jag vill också ligga på den nivån, men hur jag än gör så går det inte. Pluggar supermycket, men jag ser inte det resultatet jag vill ha. Orkar inte plugga så mycket som jag gör just nu och ändå inte kunna få de högre betygen…


SVAR

Hej!

Du berättar att du vill få höga betyg, men inte orkar plugga mer än du redan gör. Betyg är ju bra om man ska studera vidare efter gymnasiet. Men tänk på två saker, du är inte dina betyg, du är inte dina prestationer och för det andra, jämför inte så mycket med alla andra. Du gör det du är kapabel till att orka med, vi alla människor är olika. Vi har olika förmågor att klara av saker i livet. Jag slår vad om att du är bra på något annat, som dessa med högsta betyg kanske inte är lika bra på. 

Risken med om du alltid siktar på det högsta målet, är att du bränner ut dig och skapar utmattningsdepression eller andra jobbiga psykiska besvär. Visst du kanske fick en bra bokstav på pappret, men i längden, är vet verkligen värt det? Nu menar jag inte att betyg är oviktiga, men att man alltid ska ställa sig frågan och stanna upp en extra gång. Jag möter ofta unga som har så höga krav på sig att få bra betyg att det har lett till ätstörningar och andra allvarliga saker som man får leva med många år efter att man fått betyget. 

I de flesta fall (enligt forskning) är det så att korta resultat på det vi gör, betyg eller vinna en tävling inte ger lika mycket lycka och positiva känslor på lång sikt, än om man tex skulle hjälpa andra människor eller göra meningsfulla saker i vardagen.

Lyssna mer på din kropp och själ, än att titta på alla andra. Sätt ribban på en rimlig nivå för just dig. 


Visningar : 1583

Senaste frågorna

Se Alla