user-image
Okänd
Tjej ,11 år

Hej, jag har självmords tankar 24/7.. jag bli också kränkt på internet vad tycker du jag ska göra jag skär mig jämt jag får utbrott jämt låser in mig på toan och tar fram kniven. Snälla hjälp mig.


SVAR

Hej!

Du berättar att du skadar dig och har självmordstankar, vilket är allvarligt. Du ska absolut inte behöva må sådär, du har rätt att må bra. Jag förstår din ångest och frustration som du kanske har. Att du dessutom blir kränkt på internet, gör ju inte saken bättre. Det måste vara jättejobbigt!

Är det någon vuxen som vet om något av detta? Du är bara 11 år och har hela livet framför dig till att få det bättre. Försök hitta någon vuxen i din närhet som kan lyssna, det kan vara vem som helst, en vaktmästare, lärare, någon tränare, en kompis föräldrar. Det värsta du kan göra är att fortsätta ha dessa tankar inom dig helt själv. Om det blir för jobbigt att prata öga mot öga, skriv ett brev eller mail till personen.

Vad har du för tankar? Är det så att du tom tänker på hur du hade tänkt ta ditt liv?

Det låter i din beskrivning som du har svårt att hantera den ångest som du verkar ha. Det finns många sätt som kan dämpa ångest som inte handlar om att skada sig själv eller andra. Man kan pyssla, lyssna på musik, ta en lång promenad, gå i någon sport, spela dataspel. Tänk på att alla de ärr du skapar när du skadar dig, får du leva med resten av livet. 

Det finns andra ställen man kan vända sig till för att få stöd och hjälp kring självmordstankar. Du kan chatta med en volontär via självmordsupplysningen här

Du kan även chatta, maila eller ringa till bris.

Om du har en skolkurator bör du prata med den och få lite stöd kring hur du ska hantera dina självmordstankar. 

Tänk på att det aldrig är ditt fel till att du har dessa tankar eller blir kränkt på internet. Du ska även kunna känna att du kan prata om det, för du har rätt att få göra din röst hörd och berätta dina tankar samt bli lyssnad på. Men jag förstår att det kan vara svårt att prata om detta. 

Att du blir kränkt på internet är också något du måste få hjälp med att få stopp på. Ta skärmdumpar, anmäl inläggen till webbansvariga, berätta för vuxen, kanske du även kan få hjälp via en kompis som kan försvara dig på internet, blockera personerna som kränker dig. Blir det för jobbigt, ta en paus ifrån sajten du blir kränkt på. 

Ge inte upp, det kommer inte alltid vara och kännas såhär. Du är dessutom inte ensam om att känna såhär. Jag vill gärna att du skriver igen, för att kunna stödja dig bättre. Tack för att du skrev till mig, det var starkt gjort! 


Visningar : 1573

Senaste frågorna

Se Alla