user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej, läste ditt svar om betyg (19:e maj) och jag sitter själv i samma sits. Går inte naturprogrammet, men har alldeles för höga krav på mig själv. Är väldigt medveten om det och borde egentligen ta det mycket lugnare när det gäller skolarbetet. Men det är där mitt problem kommer in. För jag kan inte släppa taget, jag kan inte sänka kraven även fast jag vet att detta inte kommer sluta något bra om jag fortsätter som jag gör. Får bara (prestations) ångest när jag säger åt mig själv att ta det lugnt. Har just nu tre väldigt stora prov nästa vecka som är avgörande för mina slutbetyg. Och igår blev ytligare ett exempel på att allt gått för långt. Började skola kl åtta och slutade strax efter två och därefter stannade jag kvar på skolan tills kl 7 (11h) och så fort jag kom hem efter att ha ätit kvällsmat satt jag mig och pluggade igen. Är väldigt stressad och jag vet att detta kan ge allvarliga konsekvenser. Men jag vet inte HUR jag kan göra någonting åt detta. För ju mer jag försöker sänka kraven, desto mer prestationsångest får jag. Har jättehöga betyg, men det känns som om detta snart kommer att spåra ur… Hur ska jag hantera detta?


SVAR

Tja!

Du berättar att du vill sänka dina egna krav med skolarbetet och att du får prestationsångest så fort du försöker ändra det. Det är väldigt svårt att berätta exakt hur man bör/ska göra för att få det bättre, eftersom detta är helt individuellt vad som funkar på vilken person. Du nämner inget om på vilket sätt du försökt minska kraven på dig själv. Oftast bygger prestationsångest på en kombination med dåligt självförtroende och låg självkänsla. Jag tror att det är egentligen där du får börja jobba. Jag nämner det igen, du är inte dina prestationer. Man måste våga misslyckas och lära sig att livet inte är slut för att man har gjort något man inte är riktigt nöjd med.

Jag föreslår att du försöker ta hjälp av någon vuxen, som kan vägleda dig på hur du ska göra när du hamnar i olika situationer. Det krävs alltså att man testar olika saker, för att se vad som funkar för dig. En grej är att lära sig hantera ångesten du får när du försöker sänka kraven, för att kunna fortsätta sänka kraven. Bara med den saken är något man får testa sig fram vad som funkar för dig. 

Att lära sig ta pauser är också en jätteviktig grej. I din beskrivning så tog du bara paus för att äta mat. Då har det verkligen gått för långt. Gör något du tycker om att göra, någon hobby för att komma bort lite ifrån skolarbetet. Antagligen tänker du nu att du kommer få ångest om du gör något annat än skolarbetet. Ja, det är mycket stor risk, men det är just det du måste lära dig att hantera. Hur? Genom att utsätta dig för det och hitta egna verktyg som fungerar för att lära dig hantera ångesten. Sätt en tid som du ska avsluta ditt skolarbete och göra något annat. Kanske du gör skolarbetet tex mellen kl 16-18 och efter äter du samt gör något roligt intresse, sedan påbörjar du ditt skolarbete igen 21-21:30 och därefter får det vara nog för den dagen.Oavsett hur långt du kommit med ditt höga krav (mål). Att inse sina begränsningar är något man får jobba på.

Jag tror även att du bör jobba med att förbättra din självkänsla parallellt med att du jobba på att hantera ångesten. Det är därför jag föreslår att du tar kontakt med någon vuxen i din närhet som kan stödja dig under tiden. Kanske det är så att du faktiskt behöver samtala med skolkuratorn. Det är även bra med en vuxen, så den kan fånga upp dig om något skulle gå snett.

Hoppas du fick lite mer svar på din fråga. Det är svårt att hjälpa dig när vi inte har möjlighet att föra en dialog.


Visningar : 1678

Senaste frågorna

Se Alla