user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej, jag har det ganska svårt med att slappna av i vardagen. Mina svaga punkter är hur mitt hår ser ut, om luggen ligger fel eller så. Jag kan inte riktigt göra de saker jag vill som jag vill. Alltid på morgonen tar det en sån otrolig tid att sätta på mig kläder. Jag byter mer en 10 grr, då blir jag ledsen och framför allt trött när det aldrig blir som jag vill ha det. Hur ska jag göra för att kunna släppa på den vanan? Orkar inte med det mer, mår för dåligt av det!


SVAR

Hej!

Du berättar hur svårt du har det på morgon med kläder och hår. När jag hör din situation låter det som att ditt problem grundar sig i låg självkänsla. Dvs att du inte ser ditt eget värde hos dig själv, att du kanske känner att du inte duger som du är. Om det är så, så spelar det ingen större roll vilka kläder du väljer, då hittar du alltid något "fel" på dig själv. 

En viktig tanke är att fråga sig själv, för vem väljer jag dessa kläder. Är det för att vara omtyckt och passa in bland dina vänner eller är det för att du trivs med dem kläderna och tycker att du passar i dem? Du har rätt att få vara den du är, du har rätt att få välja dina kläder precis som du vill utan att någon har rätt att kränka, håna eller utesluta dig. Det ska heller inte spela någon roll hur du ser ut, du har rätt att vara du. Du är precis lika värdefull och viktig oavsett vilka kläder du väljer. Så välj alltid kläder ifrån hjärtat, inte ifrån vad andra tycker. 

Självkänsla kan man alltid förbättra, men det tar tid. En bra grund är att börja läsa Mia Törnbloms böcker, där hon ger konkreta tips och information om hur man kan göra för att jobba upp sin självkänsla. För att ge dig personliga råd krävs att vi har en annan samtalskontakt än denna, då det krävs ett ömsesidigt samtal där man kan få svar.


Visningar : 1700

Senaste frågorna

Se Alla