user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej. Jag är en tjej på 14 år och 165 cm. Jag brukade väga 53 kg men fick ätstörningsproblem och gick ned till 46 kg, vilket min skolsyster förklarade underviktig. Jag har börjat äta normala portioner (ibland mer än jag orkar) och äter regelbundet och har nu gått upp till 47 kg. Jag måste nå 50 kg för att min kropp ska må bra, men det som oroar mig är hur jag ska kunna behålla den vikten. Det känns som om vikten bara kommer att skena iväg och att jag kommer gå upp mer än vad jag både vill och behöver. Så, hur ska jag göra för att behålla vikten 50 kg? Allt detta gör mig livrädd och jag har konstant ångest. Jag är även orolig med tanke på att jag vägde 53 kg först, att min vikt kommer gå upp dit eller till och med mer! För jag vet att min kropp faktiskt mår bra runt 50-51.. Vad ska jag göra? Hjälp mig.


SVAR

user-image

Hej och tack för din fråga

Vikten är bara en siffra på en våg och säger sällan speciellt mycket om varken ditt utseende eller hur du mår. Jag tycker att det är väldigt dumt att låsa fast sig vid en siffra på vågen. Vi människor pendlar av naturen några kilo upp och ner, det är helt normalt och inget att oroa sig för. Om du väger 51, 53 eller 55 kommer inte göra någon skillnad i hur du ser ut och ingen annan kommer ens lägga märke till det. Dock är det väldigt viktigt, precis som din skolsyster förklarat, att man inte ligger för lågt i vikt eller i fettprocent för det gör att man kan börja må både fysiskt och psykiskt dåligt plus att du kan få svårt att växa klart eller att få din mens.

Jättebra att du har tagit tag i din ätstörning och gått upp något kilo. Du behöver inte vara rädd att du bara kommer fortsätta gå upp, din kropp kan hantera det och lita på den. Ofta kan man få en sådan känsla men när man sedan tänker logiskt kommer man på att det ju faktiskt verkar ganska ologiskt att det skulle ske.

Slappna av och njut av det roliga i livet och försök att fokusera på andra, mer betydlelsefulla saker i ditt liv än just den där siffran på vågen.

kram Charlotte


Visningar : 1416

Senaste frågorna

Se Alla