user-image
Okänd
Tjej ,12 år

Jag har ätstörningar (hatar det) Hej! Jag är 12år och väger 32,4kg och 1.55cm. Men har it fått mens än. Jag vill bli ungefär 38-39kg under sommaren. Går oxå i fotboll men är stängd just nu. Mina vänner kallar mig spinkis hela tiden och jag vill inte det. Snälla ge mig tips och råd så att jag får lite mer vikt i mig. Vill it ha svar som ”det är naturligt att vara så”. Snälla bara ge mig tips elr råd❤️


SVAR

user-image

Hej!

Du är fortfarande väldigt ung och växer och om jag var du skulle jag ha lite is i magen, men du kan alltid ta hjälp av din familj eller kanske skolsköterskan. Jag ger lite allmänna råd till dig här:

Det framgår inte av din fråga hur du lever så det är lite svårt att besvara men du kanske tränar mycket fotboll?

Det är bra för hälsan att röra på sig regelbundet. Samtidigt gör man av med mer energi om man tränar. Då är det extra viktigt att äta ordentligt. Man behöver äta både innan man tränar och efteråt. En extra måltid med gröt eller pasta en stund innan man går till träningen är bra om man vill gå upp i vikt.

Vissa sorters träning kan ge mer muskler om man samtidigt äter mycket. Då går man också upp i vikt. Den som vill bli större kan välja mer av den sorts träning som ger muskler, och mindre av till exempel löpning, som bränner mycket energi.

Det är inte heller bra att träna alltför hårt om man vill gå upp i vikt. Om man tränar mycket, och har svårt att gå upp i vikt kan man se till att få i sig mer av mat som innehåller mycket energi. Ibland kan det behövas att man tar en paus i tränandet en tid.

Det är bra att äta en ordentlig frukost, till exempel fil eller yoghurt med müsli, minst en smörgås med pålägg och en frukt. Välj fetare mjölk, fil och andra matvaror.

En del föredrar att äta mat som blev över från middagen igår. Det går också bra. Om man har svårt att äta mycket på morgonen kan man ta med sig till exempel ett par smörgåsar och en frukt att äta på rasten.

Ät lagad mat till lunch och middag. Till exempel pasta, potatis eller ris och något som innehåller proteiner: kött, fisk, ägg eller bönor. Det är bra att också ha en sås till maten.

Grönsaker är viktigt även för den som vill gå upp i vikt. Avokado är extra bra eftersom den är fetare än andra grönsaker. Man kan hälla en skvätt olja över maten och lägga en klick smör på pastan för att få i sig mer energi.

Det är bra att försöka äta varje måltid, även om man inte känner sig särskilt hungrig. Se också till att äta mellanmål mellan måltiderna och ett kvällmål. Fil eller yoghurt, en macka med smör och pålägg och en frukt är bra mellanmål.

Lycka till!


Visningar : 1462

Senaste frågorna

Se Alla