user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej. Jag är 14 år och har letat väldigt mycket information om borderline. Själv så har jag nästan alla symton men jag är väldigt osäker ifall det får mig ha borderline. Just det här med att vara ensam och bli lämnad är min värsta skräck. Jag har väldigt svårt med att handskas med känslor just nu. jag har känt så ett tag men det måste vara mer än hormoner för jag till skillnad från andra vänner får panik jättelätt och typ exploderar. Och ja känner väldigt ofta en ångest även om jag borde vara glad. Den kan komma från ingenstans. Så jag undrar om jag har borderline ifall jag fyller mer än 75% av symtomen.


SVAR

Hej!

Du berättar att du är rädd att bli lämnad och vara ensam, du berättar även att du har svårt med känslor och har en del ångest. Du undrar om du har borderline. Generellt ger man inte den diagnosen till personer under 18 år. De saker du nämner är ganska vanligt när man mår psykiskt dåligt, men det innebär inte automatiskt att man har en psykisk diagnos som borderline. Du nämner ingenting om att se saker svart eller vitt, eller att du skadar dig själv eller andra, eller att du har självmordstankar. Du nämner heller ingenting om hur relationen till andra människor ser ut. Jag tror inte du lider av just den diagnosen, däremot låter det mer som panikångest och att du kanske är på väg in i en depression. Men en sådan bedömning görs av läkare. 

Det finns många positiva saker med internet, man kan söka upp mycket information om sjukdomar/diagnoser som gör att man lätt kan lindra/bota sjukdomen. Men det finns även en del risker, man skrämmer upp sig själv lite för mycket ibland.

Jag tycker du ska träffa en kurator/psykolog som hjälper dig att hantera den ångest du får. Du kan även testa att göra de saker som SHEDO gjort en lista på för att dämpa ångesten. Här är den listan.

Har du någon person du kan prata med i din närhet om detta? Hur ser dom på din situation? Försök lista ut i vilka situationer du får ångest. Då kan man även göra en analys på vad du får för tankar i de situationerna, på så sätt kan man förändra situationen.

Har du några intressen/hobby som gör att du mår bättre och aktiverar dig? Om inte, fundera ut något vad som kan verka intressant att testa på.

Hör gärna av dig igen om du behöver!


Visningar : 1822

Senaste frågorna

Se Alla