user-image
Okänd
Tjej ,14 år

hej!! jag har varit mobbad i 5 år men inte längre, jag gråter varje gång jag kommer ihåg de dom gjorde mot mig, jag har gått igenom jätte mycket och det har påverkat mitt självförtroende, jag har inget självförtroende alls, vet inte vad jag ska göra snälla hjälp mig!!


SVAR

Hej!

Mobbad i 5 år, det är väldigt lång tid så jag förstår verkligen att du har svårt att släppa det i tankarna. Man brukar säga att det svåra kommer efter man blivit av med mobbningen, det är då man ska försöka komma tillbaka till livet igen. Det är då man ska bygga upp allt som rasat under den tiden man blivit kränkt. Både självkänslan och självförtroendet är de två saker som rasar först när man blir kränkt. 

Det finns en del som tror att man löser problemen genom att trycka undan problemen och förtränga dem. Gör man det, riskerar man att få ett liv i framtiden som blir oerhört svår att hantera, man kan tex få mardrömmar, man kan ha svårt med relationer, man kan även få panik av att vara på platser som kännetecknar mobbningen och andra saker som påverkar ens liv negativt. Traumat och allt man varit med om är lagrat i långtidsminnet, det är saker man inte kommer få bort om man bara förtränger det. Barndomen påverkar hela ens vuxna liv.

Vad jag vill säga med detta är att det är oerhört viktigt att du nu går och pratar med en kurator/psykolog och börjar bearbeta det som hänt dig. Det gör ont och känns väldigt jobbigt i början att prata om det som hänt. En del löser det genom att skriva en bok om sitt liv, andra väljer att göra låtar. Men det finns tyvärr inte så många andra vägar att gå än att berätta om det som hänt. Tänk på att det aldrig är ditt fel till att du blivit utsatt.

Under tiden du blev mobbad, hade du någon vuxen i din närhet som du pratade med och kände förtroende för? Var det ens någon som visste om att du var utsatt? 

Du berättar om att du vill förbättra ditt självförtroende. Det kan man göra på många olika sätt. Tex kan det vara att notera de gånger du gjort ett prov bra, som du från början trodde att du inte skulle klara. Man kan även göra en lista på saker man är bra på, det behöver inte vara stora saker, det kan räcka med, bra på att lyssna på andra, bra på att baka osv. Listan kan man sätta upp så man ser den varje dag.

Men det jag tror du kommer behöva jobba mest med är din självkänsla. Alltså hur du värderar dig själv. Du är lika värdefull som alla andra.

På min hemsida hittar du mer hjälp, stöd och information om vad du kan göra. Hör gärna av dig igen om du behöver!


Visningar : 1955

Senaste frågorna

Se Alla