user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Jag är en väldigt pratsam och possessiv glad tjej med dålig humor och konstiga egenskaper och rädslor. Det är tyvärr det som är felet. Jag har märkt att de flesta tjejer i klassen försöker undvika mig och jag har en konstant känsla att de snackar skit om mig bakom min rygg. Ingen väljer mig som förstahandsval utan dumpar mig oftast med de nya tjejerna i klassen (som jag är den ända som pratar med) inte för att det är något fel med dem alls, men jag känner mig ändå sårad. Jag följer aldrig med på fester utan tillbringar mina helger hemma själv, med min enda vän utanför skolan eller med de enda som gillar mig för den jag är oavsett vad jag gör, som barnvakt. Jag är emot smink för att det känns som att man sminkar sig för att man har något att dölja, och jag är kraftigare än någon annan i klassen, jag klär mig oftast i svart och med kjol det gör att jag ofta känner mig utanför till skillnad mot alla sminkade smala tjejer som går runt i sina smala jeans och korta t-shirts. Jag sitter i elevrådet så jag blir arg när någon bryter mot reglerna och förstör för andra och jag blir närmast vansinnig när någon kallar mig för rasist, mycket tål jag men om någon kallar mig för det brister det. Speciellt för att jag är medlem i UMR och är emot både rasism, rökning, alkohol och droger. Jag känner mig utnyttjad för att trots att jag blir behandlad dåligt så kan jag inte hjälpa att t.ex. Hjälpa dem på spanskan eller historialektionen och jag känner mig trögfattad och dum med alla sociala medier och när det gäller kärlek, fester och killar har jag inte den blekaste om vad jag ska göra. Enligt min åsikt så är sådant äckligt och absolut inte något man pratar högt om . Jag vill försöka bli mer vän med dem och passa in men jag vill inte ändra mig själv (tro mig det gick inte bra). Vad ska jag göra ?!?


SVAR

Hej!

Du berättar att du känner att du inte passar in bland de andra tjejerna och att de försöker undvika dig. Det är alltid svårt att bryta och gå mot normerna som finns i samhället. Normerna är så djupt rotade i vårt samhälle att många reagerar tyvärr negativt när man har en sådan underbar person som du som just gör precis tvärtom. Jag tycker du ska fortsätta precis så som du gör, med din egen klädstil, åsikter och livsstil, med att stå upp för att man har rätt att vara precis den man är. Jag tycker även du ska försöka hitta nya kontakter som är lite mer lik dig på internet eller i någon förening/klubb. Det finns flera föreningar och annat som handlar om att vara nykterist och annat sådant som du står upp för. Din skola behöver även jobba med värdegrund och normer för att just prata om att alla har rätt att vara den man är. 

Det är egentligen du som är modig, det är du som gör precis så som många andra vill göra men inte vågar. Se tex på en förebild som Zara Larsson. Det är dig som folk borde lyfta upp i samhället. Jag förstår att det är tufft för dig i skolan, det är inte så lätt att visa för andra att man har rätt att vara den man är. De andra tjejerna ska kunna jobba med dig i skolarbetet, det är vuxnas ansvar att se till att alla kan samarbeta med alla i grupparbeten. 

Hur ser det ut med andra klasser då? Kanske du kan hitta någon att umgås med på rasterna i en annan klass på skolan? Eller varför inte hänga med några killar? Man kanske får respektera att ni är för olika för att kunna ha skoj och umgås med varandra? Men självklart ska du inte behöva känna att de undviker eller fryser ut dig. Det är viktigt att du fortsätter umgås med den vännen du umgås med utanför skolan, så du i alla fall har någon.

På min hemsida står det mycket om normer, om att fler måste våga bryta dem för att vi ska kunna få en förändring i samhället. Hade gärna velat krama om dig och bevisa för dig att du är unik och fin precis som du är. Fortsätt vara den du är!

#brytnormen


Visningar : 1859

Senaste frågorna

Se Alla