user-image
Okänd
Annat ,15 år

Under den senaste månaden har jag inte kunnat äta någonting utan att må illa. Illamåendet sitter i i ett per timmar. Det är ingen skillnad på vad jag äter men när jag dricker alkohol eller vätskor med kryddor i känns det värre. Nu är jag rädd att jag håller på att utveckla en ätstörning. Tror du att jag är det eller kommer det gå över? (Jag lider av panikattacker, ångest och har varit deprimerad under kortare perioder)


SVAR

user-image

Hej

Det låter inte roligt. Ofta kan man bli illamående om man inte mår bra psykiskt, kanske känner sig stressad eller som du nämner, upplever ångest. Det är svårt att säga om det är en ätstörning men det viktiga tycker jag är att du försöker ta tag i de problem du upplever och funderar lite på vad det kan vara som gör att du får ångest och liknande. Näring är superviktigt att få i sig och ju mer av detta du kan göra nu direkt, desto bättre. Ofta kan det vara så att det blir en ond cirkel så om man inte äter så blir man trött och hängig, då påverkas humöret, man orkar mindre, så blir man deppig och sedan fortsätter det så och ju mindre mat och näring man får i sig, desto sämre mår man.

Summa summarum, se till att äta. Om du inte kan äta stora portioner, ät lite åt gången och flera gånger /dag istället. Ät sånt du tycker om och är sugen på. Ta det lugnt när du ska äta och försök komma ner i varv. Kanske kan du spela någon favoritmusik, gå till en plats du gillar eller liknande. Prata med någon du känner att du kan anförtro dig till, kanske kan du också ta kontakt med BUP eller skolsköterskan?

Ta hand om dig och kom ihåg att det blir bättre och att det går att förändra det mesta i sitt liv.

/Charlotte


Visningar : 2110

Senaste frågorna

Se Alla