user-image
Okänd
Tjej ,12 år

hej. jag har tappat självförtroendet vad ska jag göra. Jag vågar nästan inte göra nånting. Jag vågar absolut inte göra något in för klassen. Jag vill gå till kuratorn men vågar inte.


SVAR

Hej!

Du berättar att du har dåligt självförtroende. Hur länge har det varit så? Var det något som orsakade detta?

Förstår att detta är svårt/jobbigt för dig och att det påverkar din vardag. Fundera lite på vad det värsta skulle kunna vara med de saker du tror du är dålig på. Är det en katastrof att inte lyckas jämnt? Är det någon annan som reagerar när man inte lyckas? Vi alla är olika och vi är bra på olika saker. De flesta blir bra på något genom att öva på saken. Jag är övertygad om att du är bra på något i livet, kanske det är att lyssna på andra, kanske du är bra på ett ämne i skolan eller på någon idrott osv. 

En hel del brukar tycka det är bra att göra en lista på de saker man är bra på. Man kan även skriva ner när man lyckades på ett prov man precis innan trodde att man inte skulle klara. Detta gör att det blir klart och tydligt att man är bra på saker som man inte tror man är bra på. Skriv ett antal saker på listan, sätt upp den på ett bra ställe så du ser den varje dag. Ju längre tiden går, ju längre kommer listan bli och du får mer och mer bevis för att du inte är så dålig som du tror. 

Det vanligaste felet man gör är att jämföra sig med alla andra. Du är unik på ditt sätt, du är den du är och det betyder inte att du är värdelös som person bara för att du kanske inte klarar av en sak. Vad skulle hända om du bad om hjälp kring en sak du inte tror du klarar av? Att få stöttning av andra är en viktig del i att faktiskt våga utmana sig om det man känner motstånd för.

Du berättar att du vill gå till kuratorn, men du vågar inte. Jättebra att du har tanken om att du faktiskt vill gå dit. Den känslan ska du försöka förstärka. Vad skulle vara fördelen med att gå till kuratorn? 


Visningar : 1414

Senaste frågorna

Se Alla