user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hejsan! Jag är 15 år och är sugen på att flytta hemifrån pga att det är mycket bråk och stress hemma som jag inte orkar något mera. Är det möjligt för mig att flytta hemifrån och finns det några tips till någon som är ung och vill flytta hemifrån.


SVAR

user-image

Hej och tack för din fråga!

Vad bra att du ber om hjälp och stöd i detta! Det är jobbigt när det är bråk hemma och som barn och ung har man rätt till en lugn och trygg hemmiljö! Det kan vara skönt att få prata med någon utomstående om hur man känner för att få stöd när det är tufft hemma. Finns det någon vuxen i din närhet som du kan prata med om hur du har det och hur du mår? Kanske någon släkting, en lärare eller en kompis förälder?

Man kan också vända sig till skolsköterskan eller kuratorn om det finns på din skola eller till ungdomsmottagningen. De är experter på att möta barn och unga som har det tufft! (Det kan vara bra att veta om att skolsköterskor/kuratorer och anställda på ungdomsmottagningen omfattas av anmälningsplikten såsom alla som arbetar inom skola/vård och om de får reda på att ett barn far illa på något sätt så har de en skyldighet att anmäla detta till socialtjänsten.) Om det känns jobbigt att vända sig till någon IRL så finns BRIS, Barnens Rätt i Samhället. De har en chatt där man kan få chatta med en kurator och där man kan vara anonym om man vill.

För att komma till chatten följ länken: https://www.bris.se/?pageID=189

Deras öppettider är: Måndag - Söndag 14-21 (Ons 17 - 21)

Man kan även ringa eller maila om man vill. 

Kontaktuppgifter finns på: www.bris.se

Till din fråga om att flytta hemifrån:

Om man vill flytta hemifrån innan man har fyllt 18 år så kan man i vissa fall få hjälp av socialtjänsten. För att kunna hjälpa dig behöver socialtjänsten göra en utredning av din situation. Utifrån utredningen, där de pratar med dig och dina föräldrar och ibland andra i din närhet, så kan de sedan eventuellt hjälpa dig med annat boende eller andra former av stöd.

Skolsköterskan, kuratorn eller ungdomsmottagningen kan hjälpa till i kontakten med socialtjänsten. Man kan även ringa socialtjänsten i sin kommun för rådgivning utan att berätta vad man heter (och på så vis vara anonym) och ställa frågor kring vilket stöd de kan erbjuda just dig. 

På denna hemsidan finns väldigt bra info om socialtjänsten: www.kollpasoc.se 

Ett annat tips som kan vara värt att titta närmare på är att titta på en gymnasieskola som har riksintag, alltså en gymnasieskola som man kan ansöka till vart man än bor i Sverige, som antingen har internat där man kan bo eller som kan ordna boende åt studenter från andra städer på annat sätt. Dina föräldrar behöver dock ge sitt samtycke till att du söker till och börjar på en annan skola och man behöver också prata om den ekonomiska biten. Att bo på internat eller hyra en bostad kan kosta en del och de studiebidrag man kan få täcker inte hela summan utan antingen behöver dina föräldrar eller du själv skjuta till pengar för utgifterna.

Om det finns en studie- och yrkesvägledare på din skola kan du vända dig till hen för att få råd och info kring detta. 

Du kan även besöka dessa hemsidorna, där finns info om olika gymnasieskolor och man kan också ställa frågor till en studie- och yrkesvägledare online:

http://www.gymnasieguiden.se/

http://fragasyv.se/

Lycka till och varma styrkehälsningar från mig! // Bonnie 


Visningar : 5832

Senaste frågorna

Se Alla