user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej jag är 17 snart 18 och jag har massa bråk hemma (diskussioner och sånt). Angående skolan. Jag vill inte bo här hemma. Jag vill ha en etta och bara kunna få mitt eget space och kunna göra läxor ifred och inte ha min mamma i närheten. Jag vill liksom kunna ta ansvar själv. Jag vet att jag kan. Men det enda jag vill är att kunna få en etta och ba va själv lite. utan någon som ska bestämma över mig. Jag har vänner och familj som bryr sig om mig men jag vill ba ha en etta för orkar inte diskutera med min mamma hela tiden. Jag känner några som har en etta och som är 17/18. Dem får pengar från socialen och dessutom betalar dem inga räkningar eller sånt. Dem ba har en etta och får pengar från socialen och dem bor själva. Det e det jag vill men hur ska jag göra ????


SVAR

user-image

Hej!

Vi ber om ursäkt för att svaret har dröjt!

Låter påfrestande med bråk och diskussioner hemma! Dina föräldrar är skyldiga att försörja sina barn fram till dess att de är 18 år eller till dess att man tar studenten om man går i gymnasiet (max fram tills man är 21 år). Om det inte fungerar att bo hemma av olika anledningar så kan man i vissa fall få hjälp av socialtjänsten att flytta till ett annat boende. 

Nedan har jag sammanfattat lite fakta om hur man går till väga om man vill flytta hemifrån:

Om man vill flytta hemifrån så kan man i vissa fall få hjälp av socialtjänsten. För att kunna hjälpa dig behöver socialtjänsten göra en utredning av hur du har det. Utifrån utredningen, där de pratar med dig och dina föräldrar och ibland andra i din närhet, så kan de sedan eventuellt hjälpa dig med annat boende (det är dock inte säkert att det blir en egen lägenhet) eller andra former av stöd för dig och din familj om de anser att du har behov av detta.

Du kan få hjälp av skolsköterskan, kuratorn eller ungdomsmottagningen i kontakten med socialtjänsten. Man kan även ringa socialtjänsten i sin kommun för rådgivning utan att berätta vad man heter (och på så vis vara anonym) och ställa frågor kring vilket stöd de kan erbjuda just dig utifrån din situation.

På denna hemsidan finns väldigt bra info om socialtjänsten: www.kollpasoc.se

Där finns fakta om hur en utredning går till, vilken hjälp man kan få från socialtjänsten och bra filmer med information.

Ett annat tips är att titta på en gymnasieskola som har riksintag, alltså en gymnasieskola som man kan ansöka till vart man än bor i Sverige, som antingen har internat där man kan bo eller som kan ordna boende åt studenter från andra städer på annat sätt. Dina föräldrar behöver dock ge sitt samtycke till att du söker till och börjar på en annan skola och man behöver också prata om den ekonomiska biten. Att bo på internat eller hyra en bostad kan kosta en del och de studiebidrag man kan få täcker inte hela summan utan antingen behöver dina föräldrar eller du själv skjuta till pengar för utgifterna.

Om det finns en studie- och yrkesvägledare på din skola kan du vända dig till hen för att få råd och info kring detta.

Du kan även besöka dessa hemsidorna, där finns info om olika gymnasieskolor och man kan också ställa frågor till en studie- och yrkesvägledare online:

http://www.gymnasieguiden.se/

http://fragasyv.se/

Du är välkommen att kontakta oss om du vill prata vidare eller har fler frågor:

KiK: tryggabarnen

Mail: kontakt@tryggabarnen.org


Med vänliga hälsningar, Bonnie, Trygga Barnen


Visningar : 1176

Senaste frågorna

Se Alla