user-image
Okänd
Tjej ,14 år

kan jag (14årig tjej) vara tillsammans med en 22åring?


SVAR

Hej, och tack för att du skriver in till oss med din fråga. Det är jättebra att våga fråga om sånt som är svårt och som man undrar över. 

Nej, en 14-åring ska inte vara tillsammans med en 22-åring. Det största anledningen till detta är att du är ett barn, och en 22-åring är en vuxen. Som barn kan du vara i beroendeställning till den vuxne, det betyder att den personen har makt över dig, kanske är det en lärare, fritidsledare eller idrottstränare. Det kan vara så att en 22-åring förväntar sig helt andra saker av en relation än en 14-åring är mogen för. 

Att ha sex med någon under 15 år är inte lagligt, därför att vuxna inte ska ha sex med barn. Det är inte den under 15 år som bryter mot lagen, utan den vuxne. 

Man kan också fråga sig varför en vuxen vill vara tillsammans med ett barn. Är det för att barn/unga tonåringar inte ställer samma krav på en relation? Att det är lättare att tjata, tvinga och lura ett barn till olika typer av sex. Eller är det så att personen inte lyckas bli tillsammans med någon i sin egen ålder? 

Det viktiga är att du är rädd om dig, och inte går in i ett förhållande med någon som kan göra dig illa på något sätt. Om du ändå väljer att ha den här relationen, så kom ihåg att ingen har rätt att tvinga dig till något, vara elak mot dig eller skrämma dig. 

Ta hand om dig! Skriv gärna igen om du undrar över något annat. 

Helena


Visningar : 1262

Senaste frågorna

Se Alla