user-image
Okänd
Kille ,16 år

Jag vill flytta hemifrån, vem ska jag vända mig till ?


SVAR

user-image

Hej! 

Tack för din fråga!

Jag vet inte orsaken till varför du vill flytta hemifrån, men du är välkommen att kontakta oss om du vill prata vidare om hur du mår och tänker:

KiK: tryggabarnen 

Mail: kontakt@tryggabarnen.org


Nedan har jag sammanfattat lite fakta om hur man går till väga om man vill flytta hemifrån innan man fyllt 18:

Om man vill flytta hemifrån när man är omyndig så kan man i vissa fall få hjälp av socialtjänsten. För att kunna hjälpa dig behöver socialtjänsten göra en utredning av hur du har det. Utifrån utredningen, där de pratar med dig och dina föräldrar och ibland andra i din närhet, så kan de sedan eventuellt hjälpa dig med annat boende eller andra former av stöd för dig och din familj.

Du kan få hjälp av skolsköterskan, kuratorn eller ungdomsmottagningen i kontakten med socialtjänsten. Man kan även ringa socialtjänsten i sin kommun för rådgivning utan att berätta vad man heter (och på så vis vara anonym) och ställa frågor kring vilket stöd de kan erbjuda just dig utifrån din situation.

På denna hemsidan finns väldigt bra info om socialtjänsten: www.kollpasoc.se

Där finns fakta om hur en utredning går till, vilken hjälp man kan få från socialtjänsten och bra filmer med information.

Ett annat tips är att titta på en gymnasieskola som har riksintag, alltså en gymnasieskola som man kan ansöka till vart man än bor i Sverige, som antingen har internat där man kan bo eller som kan ordna boende åt studenter från andra städer på annat sätt. Dina föräldrar behöver dock ge sitt samtycke till att du söker till och börjar på en annan skola och man behöver också prata om den ekonomiska biten. Att bo på internat eller hyra en bostad kan kosta en del och de studiebidrag man kan få täcker inte hela summan utan antingen behöver dina föräldrar eller du själv skjuta till pengar för utgifterna.

Om det finns en studie- och yrkesvägledare på din skola kan du vända dig till hen för att få råd och info kring detta.

Du kan även besöka dessa hemsidorna, där finns info om olika gymnasieskolor och man kan också ställa frågor till en studie- och yrkesvägledare online:

http://www.gymnasieguiden.se/

http://fragasyv.se/

Lycka till och varma styrkehälsningar från mig! // Bonnie 


Visningar : 1151

Senaste frågorna

Se Alla