user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Jag blir mobbad och utfryst av alla typ där jag bor och nu har folk börjat snacka väldigt mycket skit om mig jag får alltid blickar och viskningar i skolan och jag mår väldigt dåligt av detta. Gråter typ varje kväll och de känns som alla mina vänner sviker mig en efter en för att de inte vill vara med mig längre för jag får så mycket skit.. Snälla hjälp vad ska jag göra orkar inte mer!!!!


SVAR

Hej!

Du berättar om att du blir utsatt av andra i form av utfrysning, blickar och viskningar. Det är ju såklart absolut inte okej och jag förstår att du känner att du inte orkar mer. När du skriver "av folk där jag bor" vad syftar du mer konkret på, är det bara dem i skolan eller är det oavsett om ni går i samma skola? Hur länge har detta hållit på? 

Det är viktigt att du har någon du kan prata med kring detta, tex en lärare, dina föräldrar, en vän (tex på nätet), vaktmästaren eller någon annan vuxen som finns. Ingenting av detta som de gör är ditt fel, oavsett vad som hänt eller inte hänt har ingen rätt till att behandla dig så illa som du just nu blir. Din skola har även ansvar att se till så du ska känna dig trygg i skolan och har även ansvaret att se till så att dessa kränkningar och utfrysning stoppas. Det betyder att skolan måste alltså veta detta. 

Det är viktigt att dina föräldrar får veta detta, så de kan stödja och hjälpa dig på bästa sätt. Vågar du inte säga det öga mot öga, så skriv ett brev eller ett mail till dem. De kan vara hårda mot skolan och se till så skolan tar sitt ansvar.

Mobbning sker i grupp, det betyder att det är många inblandade i en händelse, en är mobbare, andra är medlöpare (mobbarens kompis) några ser på men ingenting gör osv. Din beskrivning om dina vänner låter som de gått över till andra sidan, för att de inte orkar eller vågar stå emot resten av gruppen som håller på mot dig. Det du skulle kunna testa är att snacka med den enskilda vännen, när ingen annan är nära din vän. Det kan göra att vännen förstår, lyssnar och inser saker som den inte skulle göra när den umgås med andra i gruppen. Vilket i sin tur skulle kunna leda till att vännen vågar stå på din sida. Lägg mycket tyngd på hur du känner nu kring detta och hur roligt du och din vän har haft det innan allt detta. 

Känner du att du inte har några vänner alls kvar att umgås med utanför skolan? Då finns det flera sätt att hitta nya kontakter på, dels via nätet på olika sociala medier men även i någon förening/klubb. Går du på någon fritidsaktivitet? Vad gillar du att göra? Sök upp lite klubbar och föreningar i din närhet via nätet. Om du gör något roligt på din fritid kan det stärka dig i att orka skolan och det jobbiga som händer där.

Komihåg att ingenting är ditt fel kring hur du blir behandlad, ansvaret ligger bara på de som behandlar dig illa och att skolan har ansvaret i att få stopp på det. 

kram kram!


Visningar : 1829

Senaste frågorna

Se Alla