user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej. Jag är en tjej på 14 år som har en del problem med maten. Jag har kroppskomplex.. Däremot får jag väldigt ofta komplimanger över min kropp. Jag ser mig som tjock. Speciellt över min mage. Annars som jag själv inte vill erkänna så är jag ganska smal. Jag är 1,67,5 cm o väger 52. Det är int undervikt för undervikt är 18,5 i bmi och under och jag har 18,6. Allt jag tänker på är hur jag ser ut. Såfort jag äter, tränar alltså när jag gör vad somhelst. Jag har svältis mig själv flera gånger. men jag äter efter någon dag så jag jämnar ut det. Skapar väldigt dåliga rutiner. Normalt på en vardag äter jag aldrib frukost. Lite lunch i skolan. Dricker provdiva till mellis. Jag brukar äta middag och sen choklad eller något sådant. Då känner jag att jag inte kommer gå upp i vikt för jag inte äter så mkt under dagen. På lov är det ofta illa. Sover till 12, lägger ihop frukost,lunch,mellis till en måltid vid 15 tiden. Om jag ens vill äta. Sen äter jag middag. Ca 1-2 gånger om dagen. ett av dessa måltider kan också vara typ choklad, donen osv. Mat som inte är så bra. Allt går upp och ner, ibland äter jag inget och blir skit yr och svag och ibland äter jag. En sak som är jobbigt är att jag är ganska lång (1,67,5) o dom flesta av mina kompisar är kortare och väger lika mycket som mig. Jag förstår inte om det kan bero på min längd att jag känner såhär. Jag vet heller inte vad mitt problem är för allt detta med kroppskomplex o denna störning tar lixim över mitt liv. Om man har anorexia då är man väl jätte smal? o äter inget? o bullemu har jag inte så bra koll på. Jag har ba försökt spy någon gång men d gick inte så bra. Men jag menar, så fort jag äter vill jag spy. Jag haaaatar känslan av att vara mätt så jag gillar att sova bort smärtan. O när jag inte ätit på ett tag då känner jag mig smal utan att det blivit något resultat. Jag är såå förvirrad. Hört att ätstörning sitter i psyket o det gör mig lite oroligt för att om jag mår såhär men jag har ändå spärren (att inte spy,svälta mig för mkt för jag vet att d kommer gå dåligt, så tänker jag bara ibland). Men om ingen upptäcker om det är en ätstörning då? för att jag inte är tillräckligt smal? vad gör jag då?.. Jag vill inte låta skrytsam nu men jag får väldigt väldigt mycket komplimanger dagligen för min kropp och utseende. Håller på med killar väldigt mycket o så. Men de hjälper inte av deras komplimanger när jag hatar min kropp… Jag vill gärna få tips på vad jag kan göra.


SVAR

user-image

Hej! Vill börjar med att säga att jag tycker du är grym på att formulera dig kring dina tankar och vad du är orolig för. Det är alltid ett första steg till att ta tag i något som oroar eller besvärar en, att faktiskt formulera ner sina tankar och öppna upp för andra. 

Som du själv säger så verkar din fixering vid din kropp och ditt utseende påverka din livskvalité. Enbart på grund av den känslan så tycker jag att du ska söka hjälp för det här. Så fort något påverkar ens liv negativt och man har en känsla av att det tar över ens liv så är det ett tecken på att något gått lite för långt och att man kan behöva hjälp för att komma ur det. Kontakta din kurator/skolsköterska på skolan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen så kommer de definitivt kunna hjälpa och stötta dig. 

Ofta brukar fixeringar vid kroppen och sitt utseende grunda sig i låg självkänsla. Som du kanske vet så är självkänsla och självförtroende två olika saker. Självkänsla är den egna tanken och känslan kring sig själv oberoende av prestationer eller hur man ser ut. Självförtroende är baserat på prestationer så om det går bra på ett prov, du gör mål i en fotbollsmatch eller får komplimanger från andra så höjs ditt självförtroende. Ibland försöker man kompensera upp en låg självkänsla genom att prestera massor (träna, banta, jobba massor osv) men det funkar inte riktigt så. Det som höjs är ditt självförtroende och du kan känna dig snyggast, bäst och grymmast när du tex står på fotbollsplanen men så fort du är någon annanstans där ditt självförtroende inte är lika högt så kommer en osäkerhet. Har man däremot en god självkänsla så känner man sig trygg i de flesta sammanhangen. Det viktigaste är din egen tanke och känsla om dig själv och din kropp. Lär dig att acceptera och gilla den du är oavsett hur du ser ut. För du är perfekt precis som du är! Du duger! 

Några tips för för att få bättre självkänsla: 

  • Försök att varje kväll skriva ner 3-5 saker som varit bra med dig under dagen
  • Sluta jämföra dig med andra
  • Var schysst mot dig själv! Du duger precis som du är. Acceptera och våga känna det. 
  • Skit i yta och gå på det inre. 

Hoppas allting löser sig så småning om och lycka till, kram!


Visningar : 2139

Senaste frågorna

Se Alla