user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Jag är en tjej som är 17 år gammal och om 9 månader fyller jag 18. Jag har det lite jobbigt hemma och vill därför flytta hemifrån. Jag har en kille som jag är tillsammans med några år. Kan jag bo hos honom? Hans mamma säger och godkänner detta.


SVAR

user-image

Hej! 

Tack för din fråga! 

Om man vill flytta hemifrån innan man är 18 år så behöver man ha målsmans tillstånd till detta. Så om du har dina föräldrars tillåtelse och det är okej för din killes mamma så skulle det alltså kunna funka att du bor hos din kille. 

Man behöver även titta över den ekonomiska biten. Föräldrar är skyldiga att försörja sina barn fram till dess att de är 18 år eller till dess att man tar studenten om man går i gymnasiet (max fram tills man är 21 år). Om det inte fungerar att bo hemma av olika anledningar så kan man i vissa fall få hjälp av socialtjänsten att flytta till ett annat boende.

Nedan har jag sammanfattat lite fakta om hur man går till väga om man vill flytta hemifrån som omyndig:

Om man vill flytta hemifrån så kan man i vissa fall få hjälp av socialtjänsten. För att kunna hjälpa dig behöver socialtjänsten göra en utredning av hur du har det. Utifrån utredningen, där de pratar med dig och dina föräldrar och ibland andra i din närhet, så kan de sedan eventuellt hjälpa dig med annat boende (det är dock inte säkert att det blir en egen lägenhet) eller andra former av stöd för dig och din familj om de anser att du har behov av detta.

Du kan få hjälp av skolsköterskan, kuratorn eller ungdomsmottagningen i kontakten med socialtjänsten. Man kan även ringa socialtjänsten i sin kommun för rådgivning utan att berätta vad man heter (och på så vis vara anonym) och ställa frågor kring vilket stöd de kan erbjuda just dig utifrån din situation.

På denna hemsidan finns väldigt bra info om socialtjänsten: www.kollpasoc.se

Där finns fakta om hur en utredning går till, vilken hjälp man kan få från socialtjänsten och bra filmer med information.

Du är välkommen att kontakta oss om du vill prata vidare eller har fler frågor:

KiK: tryggabarnen

Mail: kontakt@tryggabarnen.org

Med vänliga hälsningar, Bonnie, Trygga Barnen


Visningar : 8016

Senaste frågorna

Se Alla