user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Jag är 13, fyller 14 och har stort behov utav pengar. Finns det något jobb, ska man sälja tidningar? Dela ut reklam? Tacksam för svar.❤️


SVAR

Hej, 

Tack för din fråga! 

Jodå, visst finns det jobb man kan göra redan när man är 13-14 år för att dra in pengar. Men det är ganska reglerat vad man får göra i den åldern och det finns mer att välja på ju äldre man blir. Dessutom är förstås skolan huvudfokus, så du ska ju aldrig jobba så mycket att det går ut över skolan. Du behöver alltså ett ganska flexibelt jobb som du kan göra när du hinner och utanför skoltid. Om du följer den här länken ser du vilken sorts jobb du får utföra i olika åldrar: https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/broschyrer/sa-far-barn-och-ungdomar-arbeta-broschyr-adi043.pdf.

Mitt huvudsakliga tips är därför att söka de jobb som du känner du har tid och ork med vid sidan om skolan. Du nämner själv reklamutdelning och tidningsförsäljning och båda tycker jag är bra alternativ. Reklamutdelning brukar ha fördelen att du vet hur mycket du får betalt för en viss arbetsinsats medan tidningsförsäljning, t.ex. jultidningar, oftast innebär att din lön blir helt eller delvis beroende på hur mycket du lyckas sälja. Du kan även höra dig för hos vänner, bekanta och grannar om de behöver hjälp med några tjänster, som lättare trädgårdsarbete, hundpromenad, hämta barn från skolan eller liknande. Men, som sagt, gör inte för stora åtaganden, du får inte jobba på bekostnad av din skolgång. Du kan också fundera över någon tillfällig insats som kan ge lite pengar. Kanske har du eller grannarna kläder, gamla leksaker, sportutrustning du vuxit ur, eller något annat som ligger och tar plats utan att användas. Att ordna en liten loppis eller att lägga ut saker på någon auktionssajt på nätet kan också ge lite pengar. Men kom ihåg att första prata med någon förälder så att ni är överens om vad som kan säljas. Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Jens


Visningar : 1334

Senaste frågorna

Se Alla