user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Jag har precis fått mitt första jobb. Vad ska jag göra med mina pengar? Vad är bäst, sparkonto, fonder eller madrassen?


SVAR

Grattis till ditt första jobb! Vad kul att du vill sätta igång att spara direkt. Innan du funderar kring olika sparformer så är det bra att tänka på vad du vill använda pengarna till och när du behöver dem. Är det exempelvis pengar du vill spara till en resa i sommar eller pengar du vill spara länge, t.ex. till ett bostadsköp? Som du nämner finns det många olika sparformer men jag har valt att fokusera på de du nämner;sparkonto och fonder. (Att förvara pengar hemma, t.ex. i madrassen är alltid ett riktigt dåligt alternativ, bl.a. på grund av brand- och stöldrisk.)

Sparkonto är en bra och stabil sparform där du inte riskerar att förlora några pengar. Nackdelen är att räntan på konton för närvarande är noll eller nära noll. Det innebär att pengarna inte växer och det gör att kontot inte är så bra om du ska spara pengarna länge. En grundregel att gå efter är att du i huvudsak ska ha pengar du behöver på kort varsel och till löpande utgifter på ditt konto. Men för att få högre avkastning så kan du överväga att välja en annan sparform för pengar du sparar på längre sikt. Två alternativ på sparformer som kan ge högre avkastning är fonder och aktier. Att spara i fonder är framförallt gynnsamt på lite längre sikt och du inte behöver pengarna med kort varsel eller till löpande utgifter. Fonder ger vanligtvis högre avkastning än ett sparkonto men samtidigt är risken större, och du kan till och med förlora en del av dina pengar. När man investerar i fonder är det viktigt att sätta sig in i och ha kolla på vilka fonder man investerar i, vilken avgift fonden har och vad fonden i huvudsak investerar dina pengar i. En bra tumregel om man inte är så intresserad är att välja breda fonder, t.ex. så kallade globalfonder, som investerar i många bolag, branscher och länder. Då sprider man och minskar sina risker samtidigt som chansen är god att pengarna växer över tiden.

Sammanfattningsvis är mitt råd att först och främst fundera på vad du vill göra med pengarna. Ska du spara på lite längre sikt så kan det vara en god idé att spara i fonder. Mer riskfyllt men också större chans att pengarna växer. Är ditt sparande på kortsikt så kan det kännas tryggt att istället välja ett sparkonto där du visserligen får låg eller ingen avkastning, men där du inte kan förlora pengar och enkelt kan ta ut pengarna vid behov. 


Visningar : 1280

Senaste frågorna

Se Alla