user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Snart fyller jag 18 år och då kommer jag bo med min kille. Jag får underhållstöd från pappan men nu ska min mamma också betala. Jag undrar hur mycket kan jag få om jag kommer fortsätta att studera och jag kommer inte arbeta.


SVAR

Hej! Tack för din fråga. Föräldrar har underhållsskyldighet och ska betala underhållsbidrag till sina barn efter vad som kan ”anses skäligt”, d.v.s. hur mycket som är rimligt. Man tar främst hänsyn till barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga. Dina föräldrar är bara skyldiga att ansvara för din försörjning fram tills du fyller 18 år eller som längst till din 21 årsdag om du fortfarande går i skolan på grund- eller gymnasienivå. Det gäller även om du flyttar hemifrån. Avbryter du dina studier efter 18 årsdagen har dina föräldrar alltså ingen skyldighet att försörja dig.

Underhållsstöd är pengar som en av dina föräldrar kan ansöka att få från Försäkringskassan när den andra föräldern som ska betala så kallat underhållsbidrag, inte betalar. När du nu fyllt 18 år ska underhållsbidraget betalas direkt till dig alltså om du fortfarande går i skolan på heltid på grund- eller gymnasienivå. Blankett på avtal finns på Försäkringskassans hemsida. Det framgår inte av din fråga om du har avslutat din grund- och gymnasieutbildningen och heller inte hur mycket dina föräldrar tjänar. Därmed går det inte att säga hur stor ditt underhållsbidrag eller underhållsstöd blir. Jag skulle föreslå dig att kontakta Försäkringskassan och/eller socialförvaltningen i din kommun för att få hjälp med att räkna ut hur mycket du har rätt till.

Jens


Visningar : 1148

Senaste frågorna

Se Alla