user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Om jag mobbar för att andra ska tycka om mig även om jag mår illa av det då?


SVAR

Finns det andra sätt du kan hantera att du mår dåligt, som inte går ut på att utsätta andra? Vad är orsaken till att du själv mår dåligt? Svårt att hjälpa dig mer när inte någon mer information över din situation finns. Det bästa är om du försöker hitta någon vuxen som du kan prata med, det kan vara kuratorn eller någon som du tycker är en vettig person. Har du funderat något på hur personen du utsätter, själv mår av det du gör? Det är väldigt vanligt att den som utsätter andra, själv har något problem som den inte kan hantera och då går det ut över någon oskyldig. Är du en utåtagerande person, alltså blir väldigt arg och när du blir arg utsätter du andra? Om det är så, då behöver du hjälp med att hantera din aggressivitet och det finns hjälp att få för det. Det finns metoder (ART) för att hantera sin ilska, prata gärna med din kurator eller ungdomsmottagningen. 

Du berättar även att du gör det för att andra ska tycka om dig. På vilket sätt blir du omtyckt om du mobbar? Om man ständigt söker bekräftelse, att man duger och att folk ska tycka om en, är det oftast ett tecken på dålig självkänsla. Man kan öva så man får bättre självkänsla, då finns det bra självhjälpsböcker tex av Mia Törnblom. Du berättar även om att du vet att det du gör är fel och att du mår illa av det själv, det är klokt och bra att du har den insikten! Använd dig av det för att stoppa dig själv. Kanske det även skulle fungera om någon i din närhet stoppar dig innan saker sker, som får dig att tänka om i stunden. 

Vilken roll har du i gruppen? Är du mobbaren, medlöparen (mobbarens närmsta kompis), passiv mobbare (är i gruppen mobbaren är i men tar inte aktivt beslut). Om du är mobbaren i gruppen, är det du som styr hela gruppen och kan påverka hela gruppen åt ett annat håll än att mobba, är du medlöparen kan du försöka påverka mobbaren att sluta, för markerar medlöparen kommer mobbaren till slut sluta. Om du är passiv mobbare, kan du också påverka beslutet genom att säga ifrån, att det inte är acceptabelt beteende. Oavsett vilken roll du har i gruppen så kan du påverka gruppen i en annan riktning till att sluta, försök då få med dig fler på ditt spår att fokusera på annat än att mobba andra. 


Visningar : 1374

Senaste frågorna

Se Alla