user-image
Okänd
Tjej ,12 år

Hej! Jag är en tjej som är 12 år gamal. Jag har haft kontakt men en 17-årig kille ett ganska bra tag nu. Vi har väldigt starka känslor för varandra och vi vill bli nånting mer än bara bff’s typ. Asså vi har varit ihop i kanske 6 månader. Det är lite komplicerat. Problemet nu då är att jag och den killen chattade och min mamma fick reda på det. Hon blev såklart jättearg och det gick en vecka och efter det ringde hon polisen och skrev ett väldigt argt meddelande till killen att han inte gick vara med mig eller chatta med mig. Jag och den killen då har väldigt starka känslor för varandra och vi vill vara ihop osv men det är ganska svårt nu. Vad ska vi göra? Han vill inte ha polisen på sig och allt är bara kaos. Är det olagligt att jag som är 12 år är ihop med en 17-åring


SVAR

Hej fina du och tack för din fråga!

Det finns en lag som säger att den som är över 15 år inte har rätt att ha sex med någon som är under 15. Den finns för att vuxna inte ska kunna utnyttja barn sexuellt. 

Det finns ingen lag som säger att en 12-åring och en 17-åring inte kan vara vänner eller tillsammans. 

Det som kan bli ett problem är t.ex. att ni är väldigt olika i ålder, och kanske vill olika saker med förhållandet. Ni är olika mognadsmässigt, han kommer att bli vuxen och myndig nästa år och du ska börja högstadiet. Det kan också vara så att han vill ha sex, eller sex på sätt som du inte känner dig mogen för. Är han då beredd att lyssna på det? Han begår också ett lagbrott, om ni har sex, han kan alltså få polisen på sig. 

Din mamma blir orolig för dig, och bryr sig om dig. Det här är inte någon lätt fråga. Jag förstår att ni har känslor för varandra, och att det här är väldigt jobbigt. 

Du kan läsa mer på ungdomsmottagningen på nätet: http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/

Du kan också kontakta ungdomsmottagningen där du bor om du vill ha någon att prata med. 

Oavsett vad som händer, så kom ihåg att ingen har rätt att göra något mot dig mot din vilja. Du bestämmer själv över din kropp och vad någon annan får göra med den. Ingen får tvinga dig till något, även om ni är tillsammans. 

Ta hand om dig! 


Visningar : 1516

Senaste frågorna

Se Alla