user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej! För 4 månader sedan har jag flyttat hemifrån. Min pappa betalar underhållstöd till mig varje månad fast dom pengarna kommer till mammas konto. Jag får inte dom pengar eftersom hon säger att om dom kommer på henne bankkonto så är det hennes pengar. Enligt rätten pappan måste betala endast till hennes konto tills jag fyller 18, så kan han inte skicka dom till mig. Vad kan jag gör för att jag ska få mina pengar?


SVAR

Hej,

Tack för din fråga!

Svår fråga att svara på utan att vara mer insatt i din situation. Om det verkligen är underhållsstöd din mamma får så är det inte din pappa som betalar utan Försäkringskassan, dvs. staten. Det är ett stöd som betalas ut om din pappa egentligen skulle betalat det som kallas underhållsbidrag, men av någon anledning inte kan eller vill göra det. Försäkringskassan kan och får bara betala ut stödet till den förälder som du bor hos. Om det är så att du har flyttat hemifrån har varken du eller din mamma längre rätt till stödet.

Däremot har dina föräldrar fortfarande det som kallas försörjningsplikt för dig. De har alltså en skyldighet att se till att du får t.ex. mat, kläder, boende och andra grundläggande saker som du behöver. Men du kan inte kräva att få något visst belopp och när det gäller just underhållsstöd och underhållsbidrag betalas de alltså alltid ut till en förälder, inte till barn under 18 år.

Vänliga hälsningar,

Jens


Visningar : 1140

Senaste frågorna

Se Alla