user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej. Jag är tjej och snart fyller 18 år. Just nu mår jag sjukt dåligt. Ville bli läkare, men kunde inte klara testet och kommer inte in på universitetet. Är jag så värdelös? Har mejlat studievägledaren men hon svarar inte 3dje dagen. Vad ska jag ta mej till?


SVAR

Hej fina du, och tack för din fråga!

Det finns ingenting som säger att du inte kommer att kunna bli läkare för att du misslyckas med att komma in på läkarlinjen första gången. Du skriver att du är 18 år, har du redan gått ut gymnasiet? 

När du skriver att du inte klarade testet så gissar jag att det är högskoleprovet eller PIL (om du sökt till Karolinska institutet)? Högskoleprovet kan du göra om nästa år och förbereda dig bättre på. Om du inte klarade det alternativa urvalet till KI, så kanske du helt enkelt inte är mogen för det riktigt än. Men inget säger att du inte kommer att bli det! Det kanske bara behöver lite tid. Många människor väntar med att utbilda sig till läkare, en del börjar efter 30. Så det är verkligen inte kört. 

Fundera på om det är något annat du kan göra för att öka dina chanser att komma in. Jobba med ett annat vårdyrke som undersköterska, personlig assistent eller kanske med människor på annat sätt. 

Ta hand om dig, och kom ihåg att du aldrig är värdelös för att du inte kommer in på en skola! Utbildning är bra, men ditt värde finns någon helt annanstans. <3


Visningar : 971

Senaste frågorna

Se Alla