user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Jag har typ ångest över miljön och sånt. Vad kan jag göra för att hjälpa till? Fattar att jag kan sortera min sopor men finns det mer saker?


SVAR

Så bra fråga! Jag förstår precis hur du känner, det känns ibland jättesvårt att veta vad jag själv kan göra för att vara schysst mot miljön och planeten. Men som tur är så finns det massor av saker som du och jag kan göra, och som dessutom inte behöver vara så svårt.

Att sortera sopor är en jättebra sak att börja med. Hur vi transporter oss (flyg, bil, tåg, buss, cykel), vad vi handlar och vad vi äter har allting en påverkan på vår planet. I Sverige står maten för hela en tredjedel av vår klimatpåverkan, och ett bra nästa steg är därför att tänka på vad du väljer att käka. Mitt första tips är att se till att slänga mindre mat, t.ex. genom att hålla koll på bäst-före-datum och äta upp maten innan det hinner bli dåligt (idag slängs nästan en tredjedel av all mat som produceras!). Nästa grej är att äta mindre kött, eftersom det oftast krävs mycket mer mark, vatten och energi för att producera kött jämfört med grönsaker och bönor, linser och ärtor (det som brukar kallas baljväxter). Det finns gott om protein och näringsämnen i baljväxter, och som man dessutom kan göra massor av goa grejer av som t.ex. spenatlasagne, bönbiffar eller pasta med linssås (köttfärssås fast du byter ut köttet mot linser). Kanske har ni vegetarisk alternativ på skolan? Våga i så fall testa att välja veg. Kolla in instagram-kontot portionenundertian om du har instagram. Massor av bra tips på enkel och vegetarisk mat :) 

En annan bra grej är att tänka till innan man handlar och ta hand om de saker och kläder en redan har. Kanske räcker det med att vädra tröjan ibland istället för att tvätta? Istället för att köpa nya kläder kan man göra klädbytarkvällar med ens kompisar. Samla några kompisar hemma hos någon av er en kväll och gör lite gott fika. Alla tar med sig något de vill byta, och vips så går man därifrån med några nya plagg i garderoben. Enkelt och kul!

Lycka till och heja dig!

//Elin


Visningar : 1026

Senaste frågorna

Se Alla