user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej, skolan har alltid varit tuff för mig. Jag var mobbad i ungefär 6 år på en skola som jag inte går på längre. Och jag ska börja 8an nu och jag känner att det känns som att folk ändån inte är snälla mot mig, har hänt att folk har ståt i korridoren O snackat skit om mig, när jag hört det. Iallafall jag tycker inte alls om skolan längre jag har blivit ur dålig i skolan, jag tar inget på Alvar längre och mina föräldrar vet om det. Men saken är den att jag vill verkligen inte va i skolan bara tanken av skolan som börjar snart få mig att få panik. Jag gör vad som för att komma undan skolan. Saken är att jag kan gå i skolan men inte just ”I” skolan.jag undrar i villka fall kan man bli hemskolad? För jag orkar verkligen inte med skolan längre, känns nästan att det kan bli så dåligt att jag kan hamna i depression.


SVAR

Hej!

Du berättar om att du känner dig otrygg i skolan och har varit utsatt för mobbning under lång tid på din förra skola. Vilket har lett till att du inte har motivation, ork och lust att gå i skolan, men du hänger i skolan ändå. I den skolan du går på nu händer det att folk snackar skit om dig. Är det någon personal som vet om hur du känner inför skolgången? Min spontana tanke är direkt, vad har elevhälsan gjort? 

Skolan är skyldig att påbörja ett arbete/utredning om vad som gör att din ork/lust inte finns och sedan börja stödja dig. Skolor är skyldiga att se till så att alla elever känner sig trygga, sedda och får det stöd de behöver i både skolarbete och det sociala. Rektorn har ansvaret för att se till så skolan följer detta. Du berättar ingenting om skolan vet om något eller om du och dina föräldrar försökt få skolan att agera. Så då är i så fall första steget att ni vänder er till elevhälsan och din mentor/klassföreståndare. Du berättar att dina föräldrar vet om en del, har du något bra stöd ifrån dem? Det är viktigt att ha någon som du känner att du kan prata med. Kanske det finns någon vuxen på skolan?

Du berättar att du funderar på att vilja ha skola hemma. Skolan ska i första hand göra allt de kan för att lyckas få dig att känna dig trygg, sedd och få rätt stöd i själva skolan. Just därför det är viktigt att elevhälsan börjar titta på en utredning för dig, för att försöka hitta andra lösningar i första hand. Men det är elevhälsan och rektorn som tar beslut om man får skola hemma. 

Hur ser det ut i ämnena, är det något du behöver stöd kring där? Eller är det mer allt runtomkring, som miljö, elever, sociala samspelet och annat som är mest svårt? 

Tråkigt att höra att du känner att du kanske är på väg in i en depression. Då är det extra viktigt att elevhälsan får veta. Mitt förslag är därför att du och dina föräldrar bokar in ett möte direkt när terminen börjar med elevhälsan och/eller mentor för att starta utredning.

Tack för att du skrev till mig, det var bra och modigt! 


Visningar : 1437

Senaste frågorna

Se Alla