user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej… jag är en tjej på 14 år och väger ca 45 kg. Alla säger att jag är så smal, jag behöver äta mer osv osv… jag är inte så smal för min Mage hänger lite och sånt,, och jag mår jätte dåligt över det. Vill känna att jag är nöjd med mig själv, jag känner mig inte ”fet” eller så utan bara att min Maga hänger lite. Vill börja träna men lyckas aldrig fortsätta mer än 2-3 veckor. Och jag äter också ganska onyttigt. Hur kan jag göra för att må bättre? Och svaret kommer antagligen vara Att ”jag ska va nöjd med mig själv” ”du behöver inte bli smalare” men jag vill verkligen veta. Skolan börjar snart och vill verkligen bli smal och snygg… hjälp? Snälla svara. Skulle bli jätte glad.


SVAR

Hej fina du och tack för din fråga!

Du är inte ensam om att ha funderingar kring din kropp, och oro över hur du ser ut. Tyvärr har vi ett ganska snävt ideal idag, en föreställning om hur vi människor "ska" se ut, och väldigt få passar in i den mallen. Det är också vanligt att människor lägger sig i hur andra ser ut, precis som att de säger till dig att du är smal, eller andra att de väger för mycket. Egentligen har vi ju inte med andras utseende att göra, det viktiga är ju att vi själva är nöjda och mår bra.

Precis som du skriver, så får vi ofta tips på lösningar som att "var nöjd med dig själv", och det är ju inte alltid så lätt. Framför allt är det inget som man bara kan bestämma och sen är det så. Oftast behöver man arbeta med sin självkänsla och självförtroende varje dag. Det kan man göra på olika sätt, genom att skriva dagbok och nämna minst tre positiva saker med sig själv varje dag, sätta upp peppande lappar hemma och liknande. Det kan också vara bra att följa peppande konton på Instagram, Snapchat eller liknande, konton där olika kroppsformer hyllas, och där människor vågar vara som de är.

Om du skulle vilja prata mer med någon om de här tankarna så vill jag tipsa dig om vår stödchatt på Tilia. Den är öppen varje kväll mellan 21-22.30 och ingen fråga är för liten eller för stor. Du hittar den på foreningentilia.se

Ta hand om dig och skriv igen om du vill!


Visningar : 1007

Senaste frågorna

Se Alla