user-image
Okänd
Annat ,14 år

Jag är en tjej på 14 bast men fyller 15 nästa maj. Jag väger 54 men vägde förut 60. Är det bra eller dåligt har nämligen blivit beroende av att försöka gå ner ca 7 kg även om jag vet att jag inte borde. Både familj och vänner oroar sig för mig och jag undrar ett par saker. Hur mycket ska jag väga? Väger jag för mycket? Och hur gör jag om jag min kropp inte vill äta längre?


SVAR

Hej och tack för att du skriver till oss med din fråga!

Jag blir verkligen berörd av vad du skriver om din oro för vikten. Det låter som att du själv har svaret på din fråga, men eftersom du skriver till mig så hoppas jag att det är ok att jag säger vad jag tänker.

Det är svårt ibland med kropp och vikt, eftersom vi lever i ett samhälle där det anses fint att vara smal, och det är väldigt vanligt med olika typer av dieter och bantning. Det gör att det är svårt att känna vad som är hälsa och välmående för en själv. Det blir lätt en jakt på kilon, trots att det inte alls är vad som behövs för att må bra. 

Jag kan inte svara på vad du ska väga, men jag vill verkligen uppmuntra dig att prata med någon om hur du känner. Att du oroar dig för vikt, och att din kropp har tappat lusten att äta. Om du inte känner att du vill prata med vänner eller familj så kan du t.ex. vända dig till ungdomsmottagning eller skolhälsa. Du kan också söka stöd anonymt på nätet, t.ex. hos oss på Tilia. Du kan chatta varje kväll och du väljer själv vad du vill prata om. Andra ställen är t.ex. Tjejzonen eller en tjejjour. 

Ta hand om dig, och skriv igen om du vill. Varma hälsningar, Helena


Visningar : 1383

Senaste frågorna

Se Alla